ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Αλβανία: Νεκροί, τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ

Σεισμός στην Αλβανία: Νεκροί, τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ
AP Photo

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 300 τραυματίστηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία.

Σύμφωνα με το Associated Press, το υπουργείο Άμυνας της χώρας επιβεβαίωσε ότι νεκρός είναι ένας άνδρας από την επαρχία Κούρμπιν, ο οποίος πήδηξε από παράθυρο του σπιτιού του για να σωθεί.

Τρία θύματα καταπλακώθηκαν από κτήριο στο Δυρράχιο.

Μάλιστα, στο σημείο έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό άλλων ανθρώπων, που βρίσκονταν μέσα στο ίδιο κτήριο την ώρα του σεισμού.

Νεκροί σε συντρίμμια κτηρίου εντοπίστηκαν με το πρώτο φως της ημέρας και ένας άνδρας και μια γυναίκα στην περιοχή Thumane -36χλμ βόρεια των Τιράνων.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και μια δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ. Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να μην μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους και άλλα κτήρια, μέχρι νεωτέρας.

Το CNNi μεταδίδει πως τα σχολεία σε τρεις πόλεις -το Δυρράχιο, τη Λέζα και τα Τίρανα- θα παραμείνουν κλειστά.

Τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ένα κτήριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτήρια.

Μάλιστα, κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Μέτα: Να εργαστούμε με αφοσίωση για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή

Από τις πρώτες στιγμές, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και σε δήλωσή του έκανε λόγο για «κύμα σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν».

«Είναι σημαντικό να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση» γράφει ανακοίνωση του προέδρου, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της Προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ο Μέτα τονίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς.

Το επίκεντρο του σεισμού

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή δόνηση μέσα σε ένα δίμηνο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

albania

ΔΗΜΟΦΙΛΗ