ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Ένα βήμα πριν την επαναφορά της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Politico: Ένα βήμα πριν την επαναφορά της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ
EUROKINISSI

Η κατάσταση με τα κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια στην Ευρώπη έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αυτό σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico κάνει τις αμερικάνικες αρχές να σκέφτονται σοβαρά να επαναφέρουν το καθεστώς βίζας για μια σειρά από χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Politico οι ΗΠΑ έδωσαν προθεσμία σε πέντε χώρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα προκείμενου οι πολίτες τους να μην χάσουν το δικαίωμα για είσοδο στις ΗΠΑ χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζα.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού χαμένων ή κλεμμένων διαβατηρίων στην Ε.Ε, αριθμός ο οποίος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί στις αμερικάνικες αρχές η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ιντερπόλ έχει στοιχεία για περίπου 250.000 κλεμμένα ή χαμένα, ιρακινά και συριακά διαβατήρια. Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επιδημία που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση της ζήτησης από αιτούντες άσυλο αλλά και από την ανάπτυξη της τρομοκρατίας. Σημειώνεται πως δύο από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν στην κατοχή τους πλαστά διαβατήρια.

Η ανησυχία των αμερικάνικων αρχών έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που έδωσαν διορία σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γερμανία και Ιταλία έως την 1η Φεβρουαρίου να «κλείσουν τις τρύπες», αλλιώς θα χάσουν την πρόσβαση στο πρόγραμμα visa waiver.

Η χώρα μας και η Ιταλία αποτελούν τις πρώτες χώρες που ανησυχούν τις αμερικάνικες αρχές καθώς έχουν κομβικό ρόλο στην είσοδο των προσφύγων σην Ευρώπη. Σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο Politico «5-7% των ελληνικών διαβατηρίων προέρχονται από πλαστές ταυτότητες και πιστοποιητικά γεννήσεως».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε επισημάνει το θέμα κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου. «Δέκα μέρες αργότερα οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν ομάδα εργασίας με αντικείμενο να αντικατασταθούν οι ελληνικές ταυτότητες με με άλλες ηλεκτρονικές οι οποίες θα διαθέτουν και ένα τσιπάκι» γράφει η Politico.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ