ΚΟΣΜΟΣ

Προϋπολογισμός ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δίνουν λιγότερα, η Γαλλία αρνείται την πρόσθετη επιβάρυνση

Προϋπολογισμός ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δίνουν λιγότερα, η Γαλλία αρνείται την πρόσθετη επιβάρυνση
Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις των Γενς Στόλτενμπεργκ - Εμανουέλ Μακρόν Bertrand Guay, Pool via AP

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ να μειώσουν την συμβολή τους στον προϋπολογισμό λειτουργίας της Συμμαχίας, με την Γαλλία να αρνείται να συμμετάσχει στην πρόσθετη επιβάρυνση, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Συμμαχίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και είχε απαιτήσει κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2018, την μείωση της συμβολής της χώρας του.

Πριν από την διευθέτηση των ανοικτών θεμάτων, ας μην διαπραγματευθούμε κατανομή κόστους και κατανομή βαρών

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, μετά την συνάντησή με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι οι δηλώσεις του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ χρησίμευσαν ως μήνυμα αφύπνισης των συμμάχων.

«Τα ερωτήματα που έθεσα είναι ανοικτά και δεν έχουν επιλυθεί. Η ειρήνη στη Ευρώπη, η κατάσταση μετά την INF (σ.σ. Intermediate-Range Nuclear Forces, η συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς), η σχέση με την Ρωσία, το ζήτημα της Τουρκίας, ποιος είναι ο εχθρός; Άρα λέω: όσο αυτά τα θέματα παραμένουν ανεπίλυτα, ας μην διαπραγματευθούμε κατανομή κόστους και κατανομή βαρών, ή εκείνο ή το άλλο».

«Άρα, χρειαζόμασταν ένα μήνυμα αφύπνισης. Είμαι ευτυχής που δόθηκε και είμαι ευτυχής που όλοι τώρα πιστεύουν ότι πρέπει μάλλον να σκεφθούμε τους στρατηγικούς μας στόχους», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ - που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019 και η Γερμανία το 14,7%, σύμφωνα με μία φόρμουλα με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού.

Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την συμβολή τους στο 16,35% επί του συνόλου. Η Γερμανία θα προσαρμόσει στο ίδιο επίπεδο την δική της συμβολή και οι υπόλοιποι σύμμαχοι, εκτός της Γαλλίας, δέχονται να πληρώσουν περισσότερα. Η άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην συμφωνία αυτή αναγκάζει τους υπόλοιπους να προσαρμόσουν τον καταμερισμό της συμβολής, εξηγούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Το Παρίσι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση κρίνοντας ότι αυτό «κινδυνεύει να εξελιχθεί σε προηγούμενο που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μειώσουν την συμβολή τους και στους προϋπολογισμούς άλλων διεθνών οργανισμών», εξήγησε ένας διπλωμάτης.

«Είναι προφανές ότι θα αποτελέσει προηγούμενο».

«Ήταν επείγον να υπάρξει αυτή η συμφωνία γιατί κανείς δεν θα τολμούσε να πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι το θέμα δεν έχει διευθετηθεί, συνέχισε ο διπλωμάτης.

«Αγκάθι» ο καταμερισμός των δαπανών

Ο καταμερισμός των στρατιωτικών δαπανών θα είναι ακανθώδες θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της 3ης και 4ης Δεκεμβρίου, διότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η συμβολή των συμμάχων είναι ανεπαρκής, τονίζουν ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να δώσει αύριο, Παρασκευή, στην δημοσιότητα τους νέους αριθμούς που δείχνουν τις στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2016, για την αποναρκοθέτηση του πεδίου πριν από την σύνοδο του Λονδίνου.

Οι 20 χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν τον 2014 να φέρουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Οκτώ βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο δαπανών: οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία και η Πολωνία. Η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι θα φθάσει τον στόχο το 2025.

Η Γερμανία υπολείπεται, αλλά δεσμεύεται ότι ο στόχος θα εκπληρωθεί «στην αρχή της δεκαετίας του 2030». Ο αμυντικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε και θα φθάσει τα 50,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, που αντιπροσωπεύει το 1,42% του γερμανικού ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ