ΚΟΣΜΟΣ

Φυλάκιση 5,5 ετών σε 51χρονο που έλεγε ψέματα πως είναι θύμα της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ

Φυλάκιση 5,5 ετών σε 51χρονο που έλεγε ψέματα πως είναι θύμα της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ
AP Photo/Matt Dunham

Ένας άνδρας ηλικίας 51 ετών καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5,5 ετών επειδή σφετερίστηκε περίπου 96.000 λίρες παρουσιαζόμενος ως θύμα της πυρκαγιάς του πύργου Γκρένφελ, στο Λονδίνο.

Μέχρι σήμερα, άλλοι 16 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για παρόμοιες απάτες. Τα βρετανικά δικαστήρια έχουν επιβάλει συνολικές ποινές 64 ετών και 10 μηνών για κατάχρηση ποσού που ξεπερνά τις 780.000 λίρες. Πολλές έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αστυνομικές αρχές του Λονδίνου αναφέρεται ότι στον 51χρονο επιβλήθηκαν δύο ποινές φυλάκισης, 5,5 και 4 ετών, όμως το δικαστήριο αποφάσισε τη συγχώνευσή τους.

Ο άνδρας αυτός ισχυριζόταν ότι ήταν άστεγος και για τον λόγο αυτόν κοιμόταν στον πύργο επί δύο χρόνια πριν από την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους, τον Ιούνιο του 2017. Είχε πει ότι τη νύχτα της τραγωδίας κοιμόταν στον 5ο όροφο και ότι βοήθησε τους ενοίκους να διαφύγουν από την πύρινη κόλαση, πηδώντας πάνω από τα πτώματα των θυμάτων. Στη συνέχεια έπεισε τους γιατρούς ότι πάσχει από μετατραυματικό στρες επειδή βλέπει συνεχώς τον ίδιο εφιάλτη, ένα παιδί να τον κοιτάζει από το παράθυρο, και αισθάνεται ενοχές επειδή εκείνος γλίτωσε.

Μετά από όλα αυτά, οι αρχές του βρήκαν μόνιμη στέγη, πέρσι τον Μάρτιο, αφού έμεινε επί οκτώ μήνες σε ένα ξενοδοχείο και έλαβε οικονομική βοήθεια.

Από την έρευνα που ακολούθησε όμως διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα ζούσε στο βόρειο Λονδίνο και όχι στον πύργο Γκρένφελ, ενώ δεν εμφανιζόταν σε κανένα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης, όχι μόνο τη συγκεκριμένη νύχτα αλλά και καμία άλλη στιγμή τις προηγούμενες 15 ημέρες.

Η υπεύθυνη των ερευνών Λάιζα Κουκ χαρακτήρισε «επονείδιστη» τη συμπεριφορά του άνδρα ο οποίος «δεν αναλογίστηκε καθόλου το δράμα εκείνων που έχασαν τις οικογένειές τους» αλλά τώρα «θα έχει όλον τον χρόνο που χρειάζεται στη φυλακή για να σκεφθεί αυτά που έκανε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ