ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία: Οικογενειακές τραγωδίες κάτω από τα χαλάσματα

Σεισμός Αλβανία: Οικογενειακές τραγωδίες κάτω από τα χαλάσματα
AP Photo/Hektor Pustina

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη γειτονική Αλβανία, μετά το φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν από τα συντρίμμια σπιτιού στο Δυρράχιο τα πτώματα μιας μητέρας και τριών παιδιών – έναν 7χρονο και δύο δίδυμα ηλικίας μόλις 2 ετών.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στα συντρίμμια του τετραώροφου σπιτιού του Μπέρτι Λάλα, 40 ετών, μια ιταλική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέκτησε τα πτώματα της γυναίκας του, των διδύμων τους και του γιου τους, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι. Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν στην καταστροφή. Ο 17χρονος, όμως, ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αλβανία κάνει λόγο για τουλάχιστον 49 νεκρούς και περισσότερους από 900 τραυματίες. Η κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζεται, όμως.

Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5 βαθμούς, που ταρακουνούν κτήρια και τρομοκρατούν τους πολίτες, το τραύμα των οποίων, μάλλον, θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επουλωθεί.

Η Αλβανία, που κανονικά θα εόρταζε την 107η επέτειο από την ανεξαρτησία της χθες Πέμπτη - όλες οι επίσημες τελετές ακυρώθηκαν - είχε να βιώσει φονικό σεισμό από το 1979, όταν σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, και γενικά το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, κράτη της Βαλκανικής και όχι μόνο έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.

Τα μέλη του ιταλικού συνεργείου δεν σταμάτησαν να δουλεύουν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και συνέχιζαν το βράδυ της Πέμπτης να απομακρύνουν μπετόν, ενώ αλβανοί στρατιώτες φτυάριζαν ασταμάτητα συντρίμμια για να τους βοηθήσουν.

Στη βόρεια πόλη Θουμάνι, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 22 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν: εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτηρίου.



Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής όπως και στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας.

Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 900 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στο Θουμάνι. Η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, είπε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη, συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.

Ολόκληρες οικογένειες έχουν ξεκληριστεί

Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της οικογένειας Ρέτσι στο Δυρράχιο: ο 54χρονος Έντουαρντ, η 49χρονη Ντολόρα, ο 21χρονος γιος τους Κλάους και η 25χρονη κόρη τους Κρίστι πέθαναν, όταν το κτήριο, όπου έμεναν, κατέρρευσε.

Οι Αρχές έχουν καλέσει τους πολίτες να μην επιστρέψουν σε κανένα κτήριο που έχει υποστεί ζημιές, μέχρις ότου οι μηχανικοί να ελέγξουν την ασφάλειά του.

Ενόσω τα συνεργεία διάσωσης επιχειρούν στα ερείπια, παρά τις μειωμένες πιθανότητες εύρεσης επιζώντων, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το γιατί στην ίδια περιοχή κατέρρευσαν κτήρια ενώ σε άλλα δεν έχουν καν καταγραφεί ζημιές. Για μερικούς, η ευθύνη ανήκει στις κακές πρακτικές οικοδόμησης καθώς και στη διαφθορά που επικρατεί στην ανερχόμενη οικοδομική βιομηχανία της Αλβανίας.

«Κανένας κατασκευαστικός κανόνας δεν έχει εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της μετακομμουνιστικής περιόδου» που άρχισε τη δεκαετία του 1990, δήλωσε στο Associated Press ο 74χρονος πολιτικός μηχανικός, Γιοργκάκ Στάσι. «Τα έργα δεν διαθέτουν σεισμολογικές και γεωλογικές μελέτες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος προτείνει τη λήψη δραστικών μέτρων από την κυβέρνηση, όπως η ανάσχεση όλων των οικοδομικών κατασκευών και η εξασφάλιση επαρκούς χώρου μεταξύ των κτηρίων, σημειώνοντας ότι οι πολεοδομικές άδειες κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού στη γειτονική χώρα προέβλεπαν την ανέγερση κτηρίων έως και πέντε ορόφων σε αντιδιαστολή με το σήμερα, που επιτρέπεται η ανέγερση έως και 15 ορόφων.

«Με τόσο δυνατούς, καταστροφικούς σεισμούς και σε συνδυασμό με το ότι έχουμε χτίσει παντού χωρίς σεβασμό στους κανόνες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε καταστροφές», είπε ο Στάσι.



Ενισχύονται οι αποστολές ομάδων διάσωσης

Στα Τίρανα μεταφέρθηκαν ήδη τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων του Ελληνικού Στρατού για τη σίτιση των πληγέντων του πρόσφατου σεισμού.

Η πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη στη γειτονική χώρα κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογο του, Έντι Ράμα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι ενισχύει την αποστολή της στέλνοντας μέσω δύο στρατιωτικών αεροσκαφών ακόμα 52 πυροσβέστες και 12 τόνους βοήθειας, ενώ η Ελβετία στέλνει 15 ειδικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ