ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Λονδίνο: Πολίτες ακινητοποίησαν τον τζιχαντιστή με πυροσβεστήρα και έναν… χαυλιόδοντα

Επίθεση στο Λονδίνο: Πολίτες ακινητοποίησαν τον τζιχαντιστή με πυροσβεστήρα και έναν… χαυλιόδοντα
AP Photo/Frank Augstein

Απλοί πολίτες και ένας πρώην κατάδικος ακινητοποίησαν χτες το δράστη της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου μέχρι να φτάσει στο σημείο η μητροπολιτική αστυνομία.

Οπλισμένοι με ό,τι βρέθηκε μπροστά τους -μεταξύ των οποίων ένας πυροσβεστήρας και ένας χαυλιόδοντας φάλαινας- «καθημερινοί ήρωες», όπως αποκαλούνται από τα βρετανικά ΜΜΕ έτρεξαν στο σημείο της επίθεσης και έβαλαν ένα τέλος στη δολοφονική μανία του 28χρονου τζιχαντιστή Usman Khan.

Σε δραματικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τρεις άνδρες περνούν στην επίθεση και απομακρύνουν τον τρομοκράτη από τους πολίτες. Την ώρα που ο ένας τον απωθεί με τον πυροσβεστήρα, ένας δεύτερος άνδρας εμφανίζεται στο πλευρό του να κρατά έναν χαυλιόδοντα ενός νάρβαλ (μιας φάλαινας μονόκερου) και να κινείται επιθετικά εναντίον του 28χρονου.

Η ομάδα των παρευρισκόμενων κατάφερε στη συνέχεια να ρίξει τον άνδρα στο έδαφος και να πάρει ένα από τα δύο μαχαίρια που είχε.

Στο σημείο έσπευσαν λίγη ώρα αργότερα ένοπλοι αστυνομικοί, οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 28χρονο. Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα δολοφονήθηκαν από τον τρομοκράτη, χωρίς να έχουν δοθεί ακόμη τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα, όπως έγινε γνωστό από τις Αρχές.

Είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία το γεγονός ότι ο Khan είχε κριθεί ένοχος για τρομοκρατικό αδίκημα και είχε αφεθεί ελεύθερος μόλις πέρσι.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» γράφει πως ο Usman Khan είχε καταδικαστεί ως μέλος τρομοκρατικής ομάδας που σχεδίαζε να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2010.

Μέλος ενός μικρού «πυρήνα» εννέα τζιχαντιστών από το Στόουκ-ον-Τρεντ, το Κάρντιφ και το Λονδίνο, ο Khan και οι συγκατηγορούμενοι του καταδικάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2012.

Μεταξύ άλλων, σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών, σε οικόπεδο που ανήκε στην οικογένειά του στο Κασμίρ.

Δεν αναζητά άλλους υπόπτους η αστυνομία

Ο υπουργός για θέματα ασφάλειας της Βρετανίας, Μπράντον Λιούις, δήλωσε στο Sky News ότι η βρετανική αστυνομία δεν αναζητά άλλους υπόπτους μετά τη χτεσινή επίθεση.

Η αστυνομία θα εξετάσει επίσης τους όρους που επιβάλλονται σε ανθρώπους, όπως ο δράστης της επίθεσης αυτής, σημείωσε ο υπουργός σε δηλώσεις που έκανε παράλληλα στον ραδιοσταθμό του BBC, μετά την επιβεβαίωση από τις αρχές ότι ο 28χρονος, όπως κατονόμασε τον δράστη είχε καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και είχε αποφυλακιστεί πέρυσι.

«Υπάρχουν όροι που επιβάλλονται στους ανθρώπους σε αυτήν την περίπτωση και ένα από τα πράγματα που θα εξετάσει η αστυνομία είναι αυτοί οι όροι στο πλαίσιο της έρευνας» που διεξάγει για την επίθεση, σημείωσε στη δήλωση που έκανε στο BBC.

Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από τις βρετανικές αρχές, στράφηκε εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονταν στο Fishmonger's Hall κοντά στην Γέφυρα του Λονδίνου και συνέχισε έως ότου τέθηκε υπό έλεγχο από περαστικούς στη γέφυρα αυτή στο κέντρο της οικονομικής συνοικίας της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου πριν από δύο χρόνια είχε σημειωθεί άλλη αιματηρή επίθεση από ισλαμιστές μαχητές.

Acts of heroism emerge after London terror attack

By Tara John, Vasco Cotovio and Jennifer Deaton, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ