ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις στη Γαλλία για τα σκίτσα του Charlie Hebdo με Γάλλους στρατιώτες

Αντιδράσεις στη Γαλλία για τα σκίτσα του Charlie Hebdo με Γάλλους στρατιώτες
Twitter

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε για ακόμη μια φορά στη Γαλλία το εβδομαδιαίο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdoμετά τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του σκίτσων που σατιρίζουν στρατιωτικό δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκαν 13 Γάλλοι στρατιώτες.

 

Το περιοδικό το οποίο τον Ιανουάριο του 2015 είχε γίνει στόχος αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος προέβη την Κυριακή σε διευκρινιστική δήλωση μετά το πλήθος αντιδράσων που προκάλεσ η η νέα δημοσίευση.

Πρόκειται για πέντε σκίτσα που δημοσιεύθηκαν μετά από στρατιωτικό δυστύχημα που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο Μάλι κατά το οποίο 13 γάλλοι στρατιώτες βρήκαν το θάνατο.

Οι Γάλλοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν τα δύο στρατιωτικά ελικόπτερα στα οποία επέβαιναν συγκρούστηκαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης εναντίον τζιχαντιστών.

Ένα από τα πέντε σκίτσα εμφανίζουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να στέκεται μπροστά σε ένα φέρετρο σκεπασμένο με τη γαλλική σημαία με τη λεζάντα να γράφει: «Εντάχθηκα στον στρατό για να ξεχωρίσω από το πλήθος», το σύνθημα, δηλαδή, που χρησιμοποιεί ο γαλλικός στρατός για να προσελκύσει νέους στρατιώτες.

2


Πηγή: Twitter

Σε ανοιχτή επιστολή του προς το περιοδικό ο επικεφαλής του Γάλλος αξιωματικό Thierry Burkhard το κατηγόρησε ότι αμαύρωσε την περίοδο του πένθους των οικογενειών.

Από την πλευρά του ο εκδότης του περιοδικού υπερασπίστηκε το «σατιρικό πνεύμα» του περιοδικού αν και αναγνώρισε τη σημασία του έργου που επιτελεί ο στρατός της Γαλλίας.

Με παρελθόν στην πρόκληση

Το περιοδικό έχει βρεθεί αρκετές φορές στο μάτι του κυκλώνα καθώς έχει μακρά παράδοση σε αντιμιλιταριστικές δημοσιεύσεις ενώ συχνά σατιρίζει «ευαίσθητα» κοινωνικά θέματα όπως η θρησκεία και η οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2015 δύο ένοπλοι, οι οποίοι είχαν ορκιστεί πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι σκορπίζοντας τον θάνατο και τον πανικό. Τότε 12 εργαζόμενοι του περιοδικού είχαν σκοτωθεί ανάμεσα στους οποίους πολλοί επιφανείς σκιτσογράφοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ