ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Δημοσιονομικό έλλειμμα για πρώτη φορά σε 15 χρόνια λόγω της πολιτικής κρίσης

Χονγκ Κονγκ: Δημοσιονομικό έλλειμμα για πρώτη φορά σε 15 χρόνια λόγω της πολιτικής κρίσης
AP Photo/Vincent Thian

Το Χονγκ Κονγκ θα καταγράψει το πρώτο του δημοσιονομικό έλλειμμα εδώ και 15 χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός του επί των Οικονομικών, καθώς η οικονομία του ασιατικού χρηματοπιστωτικού κέντρο υφίσταται τις επιπτώσεις της εγχώριας πολιτικής κρίσης και του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Πολ Τσαν εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της πρώην βρετανικής αποικίας αναμένεται το 2019 να συρρικνωθεί κατά 1,3%, κάτι που θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες είναι πλεονασματικός.

Ο Τσαν απέδωσε το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2019-2020 στη μείωση των φορολογικών εσόδων, στην επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων και στις παροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

«Στο τέλος του οικονομικού έτους, η κυβέρνηση του ΕΔΠ θα είναι στο κόκκινο», δήλωσε ο Τσαν, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο για την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

«Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ βιώνει αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Τσαν, καλώντας τους διαδηλωτές «να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες».

Η μητρόπολη βιώνει τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες την πιο σοβαρή της κοινωνική κρίση από τότε που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, με σχεδόν καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που έχουν κυρίως ως αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ έχει επίσης επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ, με την ημιαυτόνομη περιοχή να αποτελεί μια από τις πλατφόρμες συναλλαγών μεταξύ της κινεζικής αγοράς και των διεθνών αγορών.

Ο προϋπολογισμός του Χονγκ Κονγκ έχει να καταγράψει έλλειμμα από το 2003, τη χρονιά της επιδημίας του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που στοίχισε τη ζωή σε 300 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ