ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα σε πιστέψει κανένας»: Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παιδοφιλίας της Καθολικής Εκκλησίας

«Δεν θα σε πιστέψει κανένας»: Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παιδοφιλίας της Καθολικής Εκκλησίας
Pixabay

Σεβάσμιοι ιερείς που δρούσαν επί δεκαετίες ανενόχλητοι κακοποιώντας σεξουαλικά ανήλικους μαθητές στα αμερικανικά σχολεία και καλύπτοντας επιμελώς το απεχθές τους έργo. Το CNNi ανοίγει τον φάκελο της παιδοφιλίας στην Καθολική Εκκλησία.

Ο Τζορτζ Στέιν και ο Τζόι Πισιτέλι μεγάλωσαν με διαφορά μιας δεκαετίας έχουν όμως πολλά κοινά: δύο αγόρια που προέρχονται από βαθιά θρησκευόμενες οικογένειες, στάλθηκαν σε καθολικά σχολεία και υπέστησαν κακοποίηση από τους ίδιους ιερωμένους που υποτίθεται ότι είχαν κληθεί να τους προστατεύουν.

Οι εμπειρίες τους αποκαλύπτουν ένα πλέγμα κακοποίησης και συγκάλυψης που διατρέχει περισσότερο από μισό αιώνα.

Το CNNi, μετά από μια μακρόχρονη έρευνα στα άδυτα του Μοναχικού Τάγματος των Σαλεσιανών Πατέρων, θρησκευτικής οργάνωσης με ιδρυτή τον Ιωάννη Μπόσκο, αποκαλύπτει ότι για δεκαετίες οι θύτες κληρικοί και αδελφοί του Τάγματος προστατεύονταν από τις κατηγορίες με το να μεταφέρονται από σχολείο σε σχολείο σε βάρος των νεαρών εύθραυστων θυμάτων τους οποίοι δέχονταν ψυχολογική και σωματική βία προκειμένου να μην αποκαλύψουν πουθενά τις τραυματικές εμπειρίες τους.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ηγέτες του Τάγματος ενώ ήταν ενήμεροι απέκρυπταν ηθελημένα από τις Αρχές τις πληροφορίες τους για το ποιόν των μελών τους.

Ακολουθώντας το δρόμο του Θεού

Ο μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Στέιν μεγάλωσε πιστεύοντας ότι είχε κλίση να γίνει ιερωμένος.

Όταν πήγε για σπουδές στο Κολλέγιο Ντον Μπόσκο στο Ρίτσμοντ της Καλιφόρνιας το 1953 ήταν 13 ετών.

Αργότερα, το σχολείο αυτό μετονομάστηκε σε Σαλεσιανό Λύκειο. Εκεί γνώρισε τον Αδελφό Μπερνάρντ Νταμπέν.

school


Το κολλέγιο του Τάγματος, οχτώ χρόνια πρωτού το Τζον Στέιν αρχίσει να φοιτά σε αυτό / Πηγή: CNNi

«Υπήρχε πολύ αυστηρή ρουτίνα», θυμάται σήμερα ο 70άρης πλέον Στέιν, ο οποίος ζει στο Σιάτλ, «τα πάντα οργανώνονταν με το χτύπημα της καμπάνας». Όταν εκείνη ηχούσε, πήγαινες στο μάθημα, στο αναγνωστήριο, στην τραπεζαρία. Παράλληλα οι μαθητές αναλάμβαναν αγγαρείες που έπρεπε να φέρουν εις πέρας.

Μία μέρα, όταν ήταν 15 ετών, ο Νταμπέν τον διέταξε να πάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να περιμένει μέχρι να του ανατεθεί μία αγγαρεία.

«Πηγαίνοντας εκεί ένιωσε λίγο παράξενα καθώς κανένας άλλος δεν βρισκόταν εκεί και δεν υπήρχε τίποτα να κάνω. Ήρθε μετά από λίγο και άρχισε να με αγκαλιάζει και να με φιλάει. Έμεινα εμβρόντητος».

Ο Στέιν ανέφερε το περιστατικό σε έναν από τους Πατέρες του Τάγματος, τον Πατέρα Άλφρεντ Κολιάνδρο, ο οποίος κατείχε αξίωμα ανάλογο του αρχιεπίσκοπου στο Τάγμα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του τελευταίου στο σχολείο.

«Είπα ‘αυτό συνέβη σε εμένα και θέλω να σταματήσει!».

Λίγο μετά το περιστατικό ο Νταμπέν απομακρύνθηκε από το σχολείο και ο ίδιος ήταν απλώς χαρούμενος που η κακοποίηση είχε τελειώσει.

stein


O Τζον Στέιν την εποχή που φοιτούσε στο Κολλέγιο του Τάγματος / Πηγή: CNNi

Ο Πάτρικ Γουόλ, πρώην ιερωμένος ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην παροχή βοήθειας σε θύματα κακοποίησης από κληρικούς, δηλώνει ότι συναντά πολύ συχνά τέτοιες περιπτώσεις.

Ως επικεφαλής ερευνητής και σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Jeff Anderson and Associates, έχει ασχληθεί με περισσότερες από 200 αντίστοιχες περιπτώσεις.

«Καθημερινά υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι θύτες απλά μετακινούνται σε άλλη περιοχή χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στις τοπικές αρχές, στην τοπική ενορία ή και τη μητρόπολη».

Μετά τη χειροτονία του, ωστόσο, ο Νταμπέν –πλέον Πατέρας Νταμπέν- επέστρεψε στο ίδιο σχολείο. Ένα πλέγμα κακοποίησης απλώθηκε πάνω από το σχολείο για δεκαετίες, μερικές από τις οποίες επί των ημερών του Πατέρα Νταμπέν τη δεκαετία του 1970.

Ο λόγος ενός παιδιού αντί για τον λόγο ενός ιερέα

Ο Τζόι Πισιτέλι ήταν μαθητής στο σχολείο το 1972 όταν ο Νταμπέν επέστρεψε ως διευθυντής. Ένα από τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν ο Πατέρας Στίβεν Γουέλαν, ο αντιπρόεδρος του σχολείου ο οποίος σύντομα εντόπισε τον Πισιτέλι.

Ο Πισιτέλι λέει ότι ο γολγοθάς του ξεκίνησε όταν ο Γουέλαν τον προσκάλεσε σε μαθητικό κλαμπ που λειτουργούσε μέσα στο Λύκειο.

«Παίζαμε μπιλιάρδο… έκατσε στο παγκάκι και μου είπε ‘η σειρά σου'. Είπα ‘εντάξει’ και έριξα. Όταν γύρισα προς το μέρος του για να του μιλήσω τον είδα να… αυνανίζεται».

«Θυμάμαι ότι έγινα κατακόκκινος και άρχισα να ιδρώνω», λέει. «Δεν ήξερα τι να κάνω. Εκείνος μου είπε ‘Συνέχισε, θέλω να σε βλέπω’ και τότε στρέφοντας το βλέμμα μου διαπίστωσα ότι και ο υπεύθυνος του κλαμπ, ο Πατέρας Σαλ [Μπιλάντε] στεκόταν εκεί και παρακολουθούσε χωρίς να κάνει τίποτα».

Για εντελώς διαφορετική υπόθεση, ο Σαλβατόρε Μπιλάντε καταδικάστηκε αργότερα, το 1989, για παιδοφιλία. Τότε καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών.

Το 2002 καταδικάστηκε και πάλι για μια υπόθεση που αφορούσε την παιδική κακοποίηση 181 παιδιών μεταξύ 1972 και 1978. Πέθανε το 2016.

Τους επόμενους μήνες η κακοποίηση του Πισιτέλι χειροτέρευε. «Μια μέρα με στρίμωξε στις σκάλες, με ανέβασε με τη βία στο δωμάτιό του και με βίασε. Όλα σκοτείνιασαν για μένα εκείνη τη στιγμή».

Μετά την επίθεση, ο ίδιος λέει πως δεν θυμάται πώς επέστρεψε σπίτι του. «Όταν πάντως έφτασα, το εσώρουχό μου ήταν γεμάτο αίματα. Το έβγαλα και το πέταξα πέρα από τον φράκτη προκειμένου να εξαφανίσω το πειστήριο».

Για να διαχειριστεί την τραυματική εμπειρία του, ο Πισιτέλι συχνά απεικόνιζε τον τρόπο στις ζωγραφιές του.

carousel drawings 1


Σκίτσο του Πισιτέλι που απεικονίζει τη φρίκη των εφηβικών του χρόνων / Πηγή: CNNi

Σύμφωνα με το θύμα, όταν ο Πισιτέλι ενημέρωσε τον σχολικό σύμβουλο για τον βιασμό, ο διευθυντής του σχολείου τον υποδέχτηκε με απειλές.

«Μου είπε ότι θα με πετάξει από το σχολείο και ότι θα απολύσει τη μητέρα μου από την καφετέρια του σχολείου όπου εργαζόταν επειδή έχω "μεγάλο" στόμα», θυμάται. «Τον παρακάλεσα να μην το κάνει και του ζήτησα συγγνώμη λέγοντάς του ότι δεν θα το ξαναέκανα ποτέ».

Ακόμη θυμάται τις φωνές του τότε διευθυντή του: «Κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει εσένα κι όχι έναν κληρικό».

«Σοκαρίστηκα. Το ίδιο ακριβώς που μου έλεγε και ο Γουέλαν».

Μετά την αποκάλυψη του βιασμού του, εκτός από τις απειλές του διευθυντή ο Πισιτέλι υπέστη και σωματική βία από έναν άλλο κληρικό, επίσης δάσκαλο στο σχολείο.

piscitelly


O Τζόι Πισιτέλι (κάτω αριστερά) την εποχή που φοιτούσε στο Λύκειο του Τάγματος
Πηγή: CNNi

«Με στρίμωξε έξω από την τάξη της γεωμετρίας, σε έναν άδειο διάδρομο. Με έβαλε να σταθώ μπροστά του και να τον κοιτάξω στα μάτια. Όταν τον κοίταξα έχωσε το γόνατό του στην βουβωνική χώρα μου. Έπεσα κάτω από τον πόνο μην μπορώντας να αναπνεύσω. Καθώς βρισκόμουν στο πάτωμα μου είπε: "Εχεις μεγάλο στόμα. Δεν θέλω να σε ξαναδώ ποτέ εδώ"».

Ο συγκεκριμένος ιερέας εξακολουθεί να εργάζεται στο σχολείο χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσει κατηγορίες.

Ο Πισιτέλι, ο οποίος αποφοίτησε από το συγκεκριμένο σχολείο το 1973 έχει κάνει αποστολή ζωής του την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα κακοποίησης από κληρικούς του Τάγματος.

Το 2006 κέρδισε μια δικαστική διαμάχη και του επιδόθηκε αποζημίωση ύψους 600.000 δολαρίων. Ωστόσο η νίκη του δεν τον αποζημιώνει για τη χαμένη παιδικότητά του εξαιτίας της σεξουαλικής και σωματικής του κακοποίησης.

Ο ίδιος λέει ότι ποτέ δεν άκουσε μια συγγνώμη από την θρησκευτική οργάνωση, τουλάχιστον μέχρι το CNNi να επικοινωνήσει με αυτήν στο πλαίσιο της έρευνας.

Μια προσευχή για τον ιερωμένο

Ο Νταμπέν ανέβαινε με γοργούς ρυθμούς στις βαθμίδες της ιεραρχίας της θρησκευτικής οργάνωσης, όταν τον Νοέμβριο του 2000 ο -63χρονος τότε- ιερέας και εκπαιδευτικός συνελήφθη μέσα στο αυτοκίνητό του την προκυμαία του Σαν Φρανσίσκο με κατεβασμένο παντελόνι και συνοδεία ενός 17χρονου αγοριού.

Ο τότε έπαρχος της οργάνωσης, Πατέρας Νικ Ρέινα, δήλωνε στην τοπική κοινότητα «απογοητευμένος και αναστατωμένος» από τις κατηγορίες εναντίον του Νταμπέν, διευκρινίζοντας πως «δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα γεγονότα».

«Αν επιβεβαιωθούν, τότε όντως οφείλουμε πολύ μεγάλη συγγνώμη σε όσους μπορεί να έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση», έγραψε σε επιστολή προς την οργάνωση, ενώ σε μια τοπική εφημερίδα δήλωνε: «Είναι κακή εμπειρία γι’ αυτόν [σ.σ. τον Νταμπέν] – είναι καταρρακωμένος». Καλούσε μάλιστα την τοπική κοινότητα να προσευχηθεί γι' αυτόν.

Ο Γουόλ που έχει διερευνήσει εκατοντάδες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας, πιστεύει ότι η συμπάθεια προς τον κατηγορούμενο κληρικό αντί για το ίδιο το θύμα είναι μια πολύ κοινή συμπεριφορά στις θρησκευτικές οργανώσεις.

headshot 1


Ο Πατέρας Μπερνάρντ Νταμπέν συνελήφθη το 2000 για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου / Πηγή: CNNi

Μετά την παραδοχή ότι ο Νταμπέν προσπάθησε να παρενοχλήσει τον ανήλικο που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του, καταδικάστηκε με αναστολή. Ο Ρέινα τότε τον μετέφερε ως αρχειοφύλακα στα κεντρικά γραφεία των Salesians στο Σαν Φρανσίσκο - θέση που κράτησε μέχρι το θάνατό του το 2010. Ο Νταμπέν δεν απομακρύνθηκε ποτέ τους κόλπους της οργάνωσης.

Σε αντίθεση με τον Ρισιτέλι, ο Στέιν ποτέ δεν οδήγησε στα δικαστήρια την οργάνωση, ωστόσο το 2002 επιτέλους ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με εκείνη την τραυματική εμπειρία, μέσω των αποκαλύψεων της Boston Globe για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας.

«Ήταν η πρώτη φορά που το παραδέχτηκα φωναχτά, ακόμη και στον εαυτό μου. Ήταν ένα σοκ για μένα ακόμη και η συνειδητοποίησή του».

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, αποφάσισε να ανοιχτεί και στην οικογένειά του. Ο αδελφός του, ιερέας της οργάνωσης και ο ίδιος, δεν χάρηκε καθόλου.

«Για πολλά χρόνια μου κρατούσε το γεγονός ότι δεν του είπα τι είχε συμβεί πριν μπει και ο ίδιος στην κοινότητα».

Μετά τις κατηγορίες, μια επιβράβευση

Αυτό που ο Στέιν δεν γνώριζε εκείνη την περίοδο είναι πως και ο ίδιος ο Ρέινα είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση. Ο Ρέινα, ο οποίος εκτός από ιερέας ήταν και μαθηματικός, είχε υπάρξει επίσης επικεφαλής στο Λύκειο του Τάγματος.

Το 2013, σε μια γραπτή αναφορά με θέμα την αποχώρηση του Ρέινα από το σχολείο, ο μαθηματικός ιερέας χαρακτηριζόταν ως «απίθανος δάσκαλος και πνευματικός σύμβουλος», ο οποίος μάλιστα είχε αναγνωριστεί και ως ο Εκπαιδευτικός της Χρονιάς για το σχολείο.

Όμως, έρευνα του CNNi διαπίστωσε πως όταν δημοσιεύτηκε ο συγκεκριμένος διθύραμβος, η οργάνωση γνώριζε ήδη μια δεκαετία ο ο Ρέινα, 72 ετών σήμερα, κατηγορούνταν για κακοποίηση.

reina


O Πατέρας Νικ Ρέιν το 2018 κατηγορήθηκε επίσης για παιδοφιλία.
Πηγή: CNNi

Η καταγγελία παιδικής κακοποίησης, η οποία χρονολογείται από το 1975 - πριν χειροτονηθεί ο Ρέινα – θεωρήθηκε από την οργάνωση «αξιόπιστη», ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να απομακρύνει τον ιερέα από τη θέση του ενώ ποτέ δεν ξεκίνησε ποινική έρευνα σχετικά με τον ισχυρισμό.

Ο ίδιος ο Ρέινα αρνήθηκε να μιλήσει CNNi.

Και μόλις ένα χρόνο πριν από το βραβείο του Εκπαιδευτή της Χρονιάς, το 2012, στα χέρια του Τάγματος έφτασε μια δεύτερη αξιόπιστη καταγγελία κατά του Ρέινα για κακοποίηση - η οποία μάλιστα αυτή τη φορά είχε να κάνει με αναφορά για «παρενόχληση ενηλίκου».

Ενας άνδρας είπε στις εκκλησιαστικές αρχές ότι το 2000 ο Ρέινα τον προσέγγισε με απρεπή τρόπο. Η οργάνωση σχολίασε ότι δεν επενέβη μετά την κατηγορία «διότι η υπόθεση δεν αφορούσε ανήλικο».

Αντίθετα ο Ρέινα συνέχισε να εργάζεται στο πόστο του, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε απλώς σε άλλο σχολείο.

Μόνο το 2018 απομακρύνθηκε από το Τάγμα, όταν οι δύο καταγγελίες έφτασαν στην αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες.

Για περίπου δύο δεκαετίες η θρησκευτική οργάνωση είχαν αποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες για τον Ρέινα από την Αρχιεπισκοπή.

Pedophile priests operated at this California school for decades, by Nima Elbagir, Barbara Arvanitidis, Katie Polglase, Bryony Jones and Alex Platt

ΔΗΜΟΦΙΛΗ