ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό βίντεο: Πρώην αιχμάλωτη του ISIS συναντά τον τζιχαντιστή κατά συρροή βιαστή της

Συγκλονιστικό βίντεο: Πρώην αιχμάλωτη του ISIS συναντά τον τζιχαντιστή κατά συρροή βιαστή της
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Hadi Mizban

H Ashraq Haji Hamid ήταν 14 ετών, όταν o ISIS την απήγαγε. Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος την πούλησε ως σκλάβα του σεξ για 100 δολάρια και πέντε χρόνια μετά, βρήκε το σθένος να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον άνδρα που την αγόρασε και τη βίαζε συστηματικά, «αρκετές φορές μέσα στη μέρα».

Η 20χρονη σήμερα Ashwaq Haji Hamid, Γιαζίντι στην καταγωγή, μίλησε στο ιρακινό δίκτυο Al-Iraqiya και περιέγραψε όλα όσα έζησε ως αιχμάλωτη στα χέρια του ISIS, μετά την απαγωγή της, όταν εκείνη και η οικογένειά της μεταφέρθηκαν στη Συρία.

Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη, η Hamid αφηγείται την τρομακτική οδύσσεια που έζησε, λίγο πριν εμφανιστεί στο πλατό της εκπομπής ο κατά συρροή βιαστής της, Abu Humam, ο οποίος είναι κρατούμενος στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

«Νόμιζα ότι δεν θα με βιάσει επειδή ήμουν μόλις 14. Ωστόσο, με έδεσε με σιδερένιες χειροπέδες και με βίαζε», λέει η Hamid.

«Ήμουν μόλις 14 ετών όταν με βίαζες. Κοίταξέ με. Έχεις αισθήματα; Έχεις τιμή;», του φωνάζει.

Εκείνος, με σκυμμένο το κεφάλι, φορώντας μία κίτρινη φόρμα κρατουμένων και με χειροπέδες στα χέρια, αρνείται να την κοιτάξει στα μάτια.

Με λυγμούς τον ρωτάει «γιατί μου το έκανες αυτό;», χωρίς να πάρει καμία απάντηση.

«Σήκωσε το κεφάλι σου. Γιατί μου το έκανες αυτό; Γιατί; Επειδή είμαι Γιαζίντι; Ήμουν 14 ετών όταν με βίασες. Σήκωσε το κεφάλι σου. Έχεις αδερφή; Έχεις συναισθήματα; Έχεις κάποια τιμή; Ήμουν 14 ετών. Η ηλικία της κόρης σου, η ηλικία του γιου σου, η ηλικία της αδερφής σου».

«Έχεις καταστρέψει τη ζωή μου. Πήρες τα πάντα από μένα. Όλα όσα ονειρεύτηκα. Τώρα, όμως, ξέρεις τι είναι τα βασανιστήρια, τι είναι να βασανίζεις, τι είναι η μοναξιά», συνεχίζει, λίγο πριν καταρρεύσει.



Σύμφωνα με τη Hamid, όλες οι γυναίκες Γιαζίντι, περίπου 300-400 -ηλικίας 9 ετών και άνω μεταφέρθηκαν στη Μοσούλη στο Ιράκ. Εκεί, παρέμειναν για τρεις ημέρες και χρησιμοποιήθηκαν ως «δώρα» ή πωλήθηκαν φθηνά, ενώ όσες έμειναν στάλθηκαν στη Συρία.

Ο Abu Humam όταν τη «διάλεξε», την τράβηξε από τα μαλλιά και τη βίαζε συστηματικά τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Όταν κατάφερε να αποδράσει από την αιχμαλωσία και διέφυγε στη Γερμανία το 2015, προκειμένου να ξεκινήσει μία καινούργια ζωή, ο Abu Humam τη σταμάτησε σε έναν δρόμο της Στουτγάρδης και της είπε: «Ξέρω πού μένεις».

Από πολλούς μουσουλμάνους, οι Γιαζίντι θεωρούνται αιρετικοί, ενώ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη γενοκτονία πολλές φορές. Έχουν στοχοποιηθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για θρησκευτικούς λόγους. Μιλούν κουρδικά και προβάλλουν την κουρδική καταγωγή τους, ενώ συχνά ταυτίζονται πολιτικά με τους Κούρδους του Ιράκ.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, από το 2014 περισσότεροι από 10.000 Γιαζίντι έχουν εξοντωθεί από τον ISIS, ενώ πολλές γυναίκες κρατούνται ως σεξουαλικές σκλάβες των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον Independent, την περίοδο 2015-2017 από τους 9.900 Γιαζίντι που πιάστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, εκτιμάται ότι δολοφονήθηκαν με αποκεφαλισμό περίπου 3.100.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ