ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο νοσοκομείο ο Ντεμιρτάς - Πληροφορίες ότι υπέστη καρδιακή προσβολή

Τουρκία: Στο νοσοκομείο ο Ντεμιρτάς - Πληροφορίες ότι υπέστη καρδιακή προσβολή
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς διακομίσθηκε σήμερα στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε πρόσθετες εξετάσεις μετά τη δυσφορία που αισθάνθηκε στο κελί του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές.

Η Αϊγκιούλ Ντεμιρτάς, η αδελφή του κρατούμενου, αποκάλυψε νωρίς το απόγευμα μέσω Twitter ότι ο φυλακισμένος ηγέτης είχε βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του στις 26 Νοεμβρίου «έπειτα από αναπνευστικά προβλήματα και πόνους στο στήθος».

Σύμφωνα με αυτήν, οι τουρκικές Αρχές είχαν αρνηθεί αρχικά να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Ο συγκρατούμενός του Αμπντουλάχ Ζεϊντάν τού έδωσε τις πρώτες βοήθειες, πριν φθάσει ασθενοφόρο και ο Ντεμιρτάς υποβληθεί σε καρδιογράφημα.

Τουρκικές και κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι ο 46χρονος Ντεμιρτάς υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε την τουρκική κυβέρνηση ότι τον άφησε χωρίς βοήθεια, ουσιαστικά δολοφονώντας τον.

Ο εισαγγελέας της Αδριανούπολης (Εντιρνέ), της περιοχής στην οποία κρατείται ο Ντεμιρτάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κρατούμενος έλαβε επί τόπου την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη στις 26 Νοεμβρίου και ότι μεταφέρθηκε σήμερα στο νοσοκομείο για πρόσθετες εξετάσεις «αν και δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα υγείας».

Ο Ντεμιρτάς, εμβληματικός πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες σε σχέση με «τρομοκρατία» και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 142 χρόνια.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί συχνά το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της. Βουλευτές του κόμματος αυτού τέθηκαν υπό κράτηση τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορούμενοι και αυτοί για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ