ΚΟΣΜΟΣ

Al Arabiya - Λιβύη: Εθνικός Στρατός και Βουλή χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία με την Τουρκία

Al Arabiya - Λιβύη: Εθνικός Στρατός και Βουλή χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία με την Τουρκία
AP / POOL

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις συμφωνίες που είχε προ ημερών υπογράψει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του, Φαγέζ αλ Σαράζ, με σκοπό τη χάραξη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Tο αραβικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλείται ανακοίνωση του LNA που υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον "κλινικό θάνατο" της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ-Σαράζ, ώστε να υπογράψει "παράνομες" συμφωνίες που συνιστούν σοβαρό ρήγμα στο διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για το νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Στην ίδια ανακοίνωση, κατά την ίδια πηγή, ο LNA απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα, με σκοπό να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Λιβύη.

Κατά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, οι τακτικισμοί Ερντογάν δεν συνιστούν παρά μια προσπάθεια της Άγκυρας να μονοπωλήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο.

Αντιδράσεις και από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων

Ωστόσο, σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, με επιστολή του προς το γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Σάλεχ υπογραμμίζει στον κ. Γκουτέρες πως η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης συνιστά απειλή για το κράτος της Λιβύης, τόσο για το μέλλον όσο και την ασφάλειά της. Ο ίδιος απέστειλε, εξάλλου, επιστολή στο ίδιο πλαίσιο και στο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπού Γκέιτ.

Όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προειδοποίησε με απέλαση την πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, σε περίπτωση που δεν παράσχει λεπτομέρειες για τη «στρατιωτική συμφωνία» που υπέγραψαν από κοινού Άγκυρα και Λιβύη την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την υποστήριξη της Συμμαχίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ