ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Ερντογάν: Θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο
Presidential Press Service via AP, Pool

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας από την Τουρκία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από ελληνικής πλευράς. 

«Η Τουρκία αναμένει από τους συμμάχους να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσα στη Συμμαχία και όχι να ψάχνουν για εναλλακτικές» δήλωσε ο Ερντογάν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Άγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο στο Λονδίνο.

Επίσης, αναφερόμενος στις τουρκικές επιδιώξεις από τη Σύνοδο ζήτησε αλληλλεγύη για την αντιμετώπιση της αντιτρομοκρατικής απειλής.

«Μια ανανέωση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση είναι αναπόφευκτη» πρόσθεσε.

Ο Μητσοτάκης θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας στο ΝΑΤΟ

Το επόμενο διήμερο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, δεδομένης της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Παρότι η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, έχει «κλειδώσει», η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ σε δείπνο εργασίας στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή και συγκεκριμένων ηγετών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκθέσει στον κ. Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, την Κυριακή, αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στο εξής το ΝΑΤΟ, είχε πει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ