ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Οργή Τραμπ κατά Μακρόν για τα «πολύ προσβλητικά» σχόλια

ΝΑΤΟ: Οργή Τραμπ κατά Μακρόν για τα «πολύ προσβλητικά» σχόλια
AP/ Evan Vucci

Την εκτίμηση ότι η Γαλλία ενδεχομένως θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ έκανε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για την επειτιακή συνάντηση των 29 ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «άσχημα», «πολύ προσβλητικά» και «επικίνδυνα» τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» και εξέφρασε την πρόθεσή του να του μιλήσει σχετικά στη συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχουν αργότερα σήμερα.

«Πρόκειται για ένα σχόλιο πολύ πολύ κακό προς τις 28 χώρες», πρόσθεσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από το Λονδίνο.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη καθώς η χώρα αυτή «έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη».

«Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί», επεσήμανε ο Τραμπ. «Τον κοιτώ (τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μου αρέσει η Τουρκία»

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του και υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου» το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Υπέρ του Τζόνσον αλλά και του Brexit

Αντίθετα, εξήρε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς τον πολύ ικανό:

«Πιστεύω ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θα κάνει καλή δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά, αν και επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

«Να πάψουν να μας εκμεταλλεύονται»

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την ΕΕ, αν το μπλοκ δεν «συμμαζευτεί» σε ό,τι αφορά το εμπόριο και το ΝΑΤΟ.

1


Πηγή: AP/Evan Vucci

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου», κατήγγειλε ο Τραμπ. «Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει το ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πάει πολύ καλά στις συνομιλίες.

«Δεν νομίζω ότι εξαρτάται από το εάν θέλουν εκείνοι να το πετύχουν, το θέμα είναι εάν θέλω εγώ να επιτευχθεί».

«Απάτη η έρευνα για την παραπομπή μου»

Όσον αφορά στην έρευνα που γίνεται για την παραπομπή του, ο Τραμπ την χαρακτήρισε «απάτη» που χρησιμοποιείται από τους Δημοκρατικούς για πολιτικό όφελος ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου έτους.

«Γίνεται καθαρά για πολιτικό όφελος, θα δουν αν μπορούν ή όχι να κάνουν κάτι το 2020 επειδή διαφορετικά θα χάσουν», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ