ΚΟΣΜΟΣ

Ντάφνι Γκαλιζία: Η ΕΕ απαιτεί ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου

Ντάφνι Γκαλιζία: Η ΕΕ απαιτεί ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου
AP / Jonathan Borg

Ως τελεσίγραφο ερμηνεύεται η προειδοποίηση που απηύθυνε η Επίτροπος της Ε.Ε, Βέρα Γιούροβα, στον υπουργό Δικαιοσύνης της Μάλτας, Όουεν Μπονίτσι, να διεξαχθεί άμεσα και «χωρίς πολιτική παρέμβαση» μια έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφουΝτάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κυρία Γιούροβα «εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στη Μάλτα και επέμεινε η έρευνα να ολοκληρωθεί, χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση».

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ κατηγορείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου ότι παρενέβη για να προστατεύσει τον διευθυντή του γραφείου του σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταγγελία στην υπόθεση.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Όουεν Μπονίτσι, συζήτησε επίσης με την Επίτροπο, αρμόδια για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη», διευκρίνισε ο Κρίστιαν Βίγκαντ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η κυρία Γιούροβα εκτίμησε ότι «απομένει να γίνει αρκετή δουλειά».

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στη Μάλτα για μια αποστολή δύο ημερών λόγω των «ερωτημάτων για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και για τις σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς στο πιο υψηλό επίπεδο».

Η ερευνητική δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ