ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ναι» στο κοινό κείμενο - Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ναι» στο κοινό κείμενο - Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Παρά τις έντονες διαφωνίες και το πλούσιοπαρασκήνιο, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν τελικά το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή τους».

Στο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα τη Σύνοδο για την 70η επέτειο του οργανισμού στο Ουάτφορντ, οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».

Κάνει, μάλιστα, λόγο για «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

«Στεκόμαστε μαζί, ένας για όλους και όλοι για έναν. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5, το συλλογικό άρθρο άμυνας της συμμαχίας μας, είναι ακλόνητη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ