ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Τουρκία στη συμφωνία με την Λιβύη: Ξεκινάμε νέες γεωτρήσεις

Επιμένει η Τουρκία στη συμφωνία με την Λιβύη: Ξεκινάμε νέες γεωτρήσεις
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ AP / Lefteris Pitarakis

Τη στιγμή που τα βλέμματα βρίσκονταν στραμμένα στο Λονδίνο και το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δείχνει να μην κατεβάζει τους τόνους στην ρητορική της, προαναγγέλλοντας νέες γεωτρήσεις και υποθαλάσσιες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων, προανήγγειλε «νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης».

Ο κ. Ντονμέζ υποστήριξε ότι «με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται λίγο πιο νότια της Κύπρου».

«Είχαν την πρόθεση να κρατήσουν εκτός αυτού του παιχνιδιού τόσο τη Λιβύη, όσο και την Τουρκία. Και με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτή είναι μια σωστή συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι εταιρείες μας, τις οποίες θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές, θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής. Πρώτα πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

«Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί», συνέχισε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ