ΚΟΣΜΟΣ

Μαζική απεργία στη Γαλλία: «Παρέλυσε» η χώρα λόγω συνταξιοδοτικού

Μαζική απεργία στη Γαλλία: «Παρέλυσε» η χώρα λόγω συνταξιοδοτικού
AP Photo/Daniel Cole

Πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών έχουν προκαλέσει οι σημερινές μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις παίρνουν μέρος εκατομμύρια εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους αντιδρώντας στις πρόσφατες αλλαγές που εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με το συνταξιοδοτικό αλλά και ως απάντηση στη γενικευμένη λιτότητα που εφαρμόζεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, αστυνομικοί, δικηγόροι και νοσηλευτικό προσωπικό κατεβαίνουν στους δρόμους προκαλώντας ουσιαστικά «παράλυση» στη γαλλική πρωτεύουσα και όχι μόνο.

local


Πηγή: Local.fr

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις μετακινήσεις. Ήδη, περίπου το 90% των δρομολογίων των τραίνων έχουν ματαιωθεί, το μετρό του Παρισιού είναι κλειστό, εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ η πλειοψηφία των σχολείων παραμένουν κλειστά.

Με ανακοίνωσή τους τα κίτρινα γιλέκα σημείωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέρ να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που σημειωθούν βίαια επεισόδια, τότε οι αρχές θα προχωρήσουν σε συλλήψεις άμεσα.



Αγκάθι το συνταξιοδοτικό

Οι κινητοποιήσεις γίνονται ως απάντηση στην πρόθεση του Μακρόν να συγχωνευτούν τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Με το νέο σύστημα θα υπάρχουν «πόντοι», ως ανταμοιβή για τους εργαζόμενους για κάθε εργάσιμη μέρα, βάσει των οποίων θα καθορίζεται η μελλοντική τους σύνταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ