ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί

Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί
AP Photo/Burhan Ozbilici

Στο θέμα του επίμαχου μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλώντας χτες στο Λονδίνο με Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε το θέμα βρίσκεται ήδη στην Εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια η συμφωνία θα εφαρμοστεί.

«Ωστόσο η απέναντι πλευρά δυσανασχετεί. Όσοι επιχειρούν να σφετεριστούν δίκαια που δεν τους ανήκουν είναι φυσικό να ενοχλούνται. Κυρίως η Ελλάδα, μαζί με την Αίγυπτο, τη ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ και το Ισραήλ, όχι μόνο ενοχλούνται αλλά προκαλούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφορά στο θέμα έκαναν και η Γαλλία με τη Γερμανία στην τετραμερή που είχαμε. Παρ’ όλο που δώσαμε τις κατάλληλες εξηγήσεις η Γαλλία εξακολουθεί να εκφράζει την ενόχλησή της» ανέφερε ο κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η χώρα του δεν δικαιούται να εκφέρει άποψη επί του θέματος, καθώς όπως υποστήριξε δικαίωμα στην Κύπρο έχουν μόνο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία, ως εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, ισχυριζόμενος ότι τώρα «αποκαθίσταται το δίκαιο» και «αυτό τους ενοχλεί».

Προσέθεσε ακόμη σε δηκτικό ύφος ότι η Τουρκία φέρει την εμπειρία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γνωρίζει το Δίκαιο της Θαλάσσης και το Διεθνές Δίκαιο, με το υπουργείο Εξωτερικών να έχει ισχυρή μνήμη. «Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς παραχωρήσεις. Όσα πράττουμε είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το Δίκαιο της Θαλάσσης» τόνισε.

Κλείνοντας την αναφορά του στη συμφωνία με την Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είπε:

«Αρκεί να μην καταρρεύσει η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη. Αν σταθεί όρθια το βήμα που έγινε θα ολοκληρωθεί».

«Πράσινο φως» από την κοινοβουλευτική επιτροπή

Ήδη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του μνημονίου με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και εντέλει ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, «η συμφωνία με την Λιβύη για τη Μεσόγειο θα εγκριθεί σήμερα από την Εθνοσυνέλευση», υποστηρίζοντας ότι «με τη συμφωνία κερδισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ειρήνη».

Δείτε το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης που κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (αγγλικά, τουρκικά και αραβικά)

Mε το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ ξεκίνησε η νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία θα αγνοεί πλήρως την ελληνική νοτίως της γραμμής Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου, αποκόπτοντας γεωγραφικά μια θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί το δυτικό τμήμα μία ενιαίας ζώνης που στα ανατολικά της τέμνεται με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Με τη συμφωνία η Αγκυρα επιχειρεί τη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.

map libya Turkey05122019 copy

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες βάσει των οποίων επιχειρείται η οριοθέτηση της ΑΟΖ, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, είναι οι εξής:

map2 libya Turkey05122019

Η εξέλιξη αυτή ήταν βεβαίως αναμενόμενη, ωστόσο ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος. Και αυτό γιατί μόλις χτες συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε πως επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ με αρκετά σκαμπανεβάσματα και πως η συνάντηση ξεκίνησε με καχυποψία και από τις δύο πλευρές.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από τα παγωμένα βλέμματα και την τυπική χειραψία των δύο ανδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ