ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη συμφωνία με τη Λιβύη

«Πράσινο φως» από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη συμφωνία με τη Λιβύη
Presidential Press Service via AP, Pool

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να «σταθεί στα πόδια της» η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

«Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Ερντογάν σημείωσε πως «αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο».

«Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ», είπε ακόμη. Αλλά, πρόσθεσε, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες».

Ασφαλώς, συνέχισε, «όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ».

«Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα. Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».

Και συνέχισε: «Εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό; Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ; Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Εσύ από που μπαίνεις εδώ; Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες. Εκεί έχουμε ομογενείς μας και είμαστε με το μέρος των ομογενών μας. Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του» και αυτό τους ενοχλεί. «Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ. Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’. Εμείς εδώ θα προστατεύσουμε το δίκαιο των ομογενών μας», επανέλαβε.

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Λιβύη, είπε ότι με αυτό το βήμα κάποιοι λένε ψέματα. «Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε «πολύ σωστά το είπε».

«Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις. Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό. Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια; Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν. Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς».

Οι χάρτες

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, «η συμφωνία με την Λιβύη για τη Μεσόγειο θα εγκριθεί σήμερα από την Εθνοσυνέλευση», υποστηρίζοντας ότι «με τη συμφωνία κερδισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ειρήνη».

Δείτε το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης που κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (αγγλικά, τουρκικά και αραβικά)

Mε το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ ξεκίνησε η νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία θα αγνοεί πλήρως την ελληνική νοτίως της γραμμής Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου, αποκόπτοντας γεωγραφικά μια θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί το δυτικό τμήμα μία ενιαίας ζώνης που στα ανατολικά της τέμνεται με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Με τη συμφωνία η Αγκυρα επιχειρεί τη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.

map libya Turkey05122019 copy

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες βάσει των οποίων επιχειρείται η οριοθέτηση της ΑΟΖ, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, είναι οι εξής:

map2 libya Turkey05122019

Η εξέλιξη αυτή ήταν βεβαίως αναμενόμενη, ωστόσο ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος. Και αυτό γιατί μόλις χτες συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε πως επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ με αρκετά σκαμπανεβάσματα και πως η συνάντηση ξεκίνησε με καχυποψία και από τις δύο πλευρές.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από τα παγωμένα βλέμματα και την τυπική χειραψία των δύο ανδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ