ΚΟΣΜΟΣ

Ιός Ζίκα: Νέα κρούσματα σε Καναδά και ΗΠΑ

Ιός Ζίκα: Νέα κρούσματα σε Καναδά και ΗΠΑ
Reuters

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα του Ζίκα, καθώς 4 κρούσματα καταγράφονται, πλέον, και στον Καναδά. 

Και οι 4 περιπτώσεις είναι από ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Λατινική Αμερική. Την ίδια ώρα, ένας άνδρας, κάτοικος του Ιλινόι που ταξίδεψε στην Κολομβία, είναι το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε αυτή την αμερικανική πολιτεία, του ιού Ζίκα, που μεταδίδουν κουνούπια, γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Ιλινόι επισήμαναν ότι το κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας γνωστοποίησαν ότι δύο έγκυες γυναίκες από το Ιλινόι που πρόσφατα ταξίδεψαν σε χώρες όπου έχουν καταγραφθεί κρούσματα του ιού Ζίκα επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.

Η επέλασή του στην Ευρώπη

Ο ιός Ζίκα συνεχίζει την «επέλασή» του στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς πέντε νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, αυτή τη φορά στη Γερμανία. Πέντε κρούσματα του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται από κουνούπια κι έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους κυρίως στην αμερικανική ήπειρο το 2015, επιβεβαιώθηκαν στη Γερμανία, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα κρούσματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2015 ως και τον Ιανουάριο του 2016.

Η Γερμανία είναι η έβδομη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία επιβεβαιώνονται κρούσματα του ιού Ζίκα, ο οποίος έχει εντοπιστεί σε Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Δανία και Ελβετία.

Στη Δανία ο ιός εντοπίστηκε σε έναν νεαρό που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Όρχους. Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελβετία. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που επέστρεψαν από την Αϊτή και την Κολομβία και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, διευκρίνισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας (OFSP).

Τις τελευταίες ημέρες, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι εντόπισαν τρία κρούσματα, Βρετανούς που είχαν ταξιδέψει στην Κολομβία, το Σουρινάμ και τη Γουιάνα, ενώ δέκα είναι τα κρούσματα στην Ολλανδία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Από την πλευρά της, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τέσσερις ασθενείς που όλοι τους είχαν ταξιδέψει στη Βραζιλία. Έχουν ήπια μορφή της ασθένειας και κανείς τους δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Στην Ιταλία είχαν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα το 2015. Επρόκειτο για ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί τη Βραζιλία και όλοι τους έχουν πλέον αναρρώσει πλήρως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ