ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Αστυνομικοί σκότωσαν τέσσερις κατηγορούμενους για τον βιασμό 27χρονης κτηνιάτρου

Ινδία: Αστυνομικοί σκότωσαν τέσσερις κατηγορούμενους για τον βιασμό 27χρονης κτηνιάτρου
AP Photo/Manish Swarup

Νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών έπεσαν οι τέσσερις άνδρες που κατηγορούνταν ότι βίασαν και πυρπόλησαν μια 27χρονη κτηνίατρο στην Ινδία, γράφοντας έτσι τον επίλογο μιας πολύκροτης υπόθεσης που τάραξε τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Η αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε πως οι κατηγορούμενοι σκοτώθηκαν την ώρα της αναπαράστασης του εγκλήματος όταν προσπάθησαν να δραπετεύσουν αρπάζοντας το όπλο ενός από τους αστυνομικούς.

Κατά την απόπειρα απόδρασης δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ένας δικηγόρος του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέφρασε ωστόσο την οργή του μιλώντας για μια «εν ψυχρώ δολοφονία» και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για «φερόμενη αυθαίρετη εκτέλεση».

Μια ομάδα της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να μεταβεί εκεί σήμερα.

Αυτή κρίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι θάνατοι αυτοί είναι πιθανό να «δώσουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία».

«Αν οι συλληφθέντες ήταν πραγματικά ένοχοι, θα έπρεπε να καταδικαστούν σύμφωνα με το νόμο και να ακολουθηθούν οι εντολές του αρμόδιου δικαστηρίου», προσθέτει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Μια πολύκροτη υπόθεση

Οι τέσσερις άνδρες είχαν συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Χιντεραμπάντ για τον ομαδικό βιασμό και τον φόνο μιας 27χρονης κτηνιάτρου, το πτώμα της οποίας έκαψαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν απαγάγει το θύμα στις 27 Νοεμβρίου, την ώρα που η κοπέλα έπαιρνε το μηχανάκι της για να επιστρέψει σπίτι της. Οι τέσσερις άνδρες τρύπησαν το ένα λάστιχο του δικύκλου και στη συνέχεια της πρότειναν να τη βοηθήσουν προσελκύοντάς την σε έναν χώρο στάθμευσης φορτηγών.

rape3


To σημείο όπου είχαν μεταφερθεί οι κατηγορούμενοι προκειμένου να γίνει η αναπαράσταση του μαζικού βιασμού
Πηγή: AP Photo/Mahesh Kumar A.

Το θύμα είχε πάρει τηλέφωνο τη μικρότερη αδελφή της για να της πει ότι είχε βλάβη το μηχανάκι της και μία ομάδα ανδρών της πρότεινε να την επιδιορθώσει. Όταν η αδελφή της προσπάθησε να την ξαναπάρει τηλέφωνο, αυτό ήταν πλέον κλειστό, ενώ το απανθρακωμένο πτώμα της 27χρονης εντοπίστηκε την επομένη το πρωί σε μία γέφυρα. Οι άνδρες είχαν τοποθετήσει το πτώμα της γυναίκας πάνω σε μια κουβέρτα και μετά το περιέλουσαν με βενζίνη για να το κάψουν.

Αγανάκτηση για τους ομαδικούς βιασμούς

Παρά την άμεση σύλληψη των τεσσάρων υπόπτων, η υπόθεση προκάλεσε για μία ακόμη φορά αγανάκτηση στην κοινή γνώμη της Ινδίας, μίας χώρας όπου σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον γυναικών βρίσκονται τακτικά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μετά τον ομαδικό βιασμό το 2012 μιας φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.

Το Σάββατο η αστυνομία χρειάστηκε να διαλύσει κάνοντας χρήση βίας εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι τέσσερις άνδρες.

Στο κοινοβούλιο η βουλευτής Τζάγια Μπασάν, πρώην ηθοποιός, δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε «να λιντσαριστούν δημόσια». Ένας άλλος συνάδελφός της πρότεινε τον ευνουχισμό των βιαστών.

rape1


Την είδηση του βιασμού της 27χρονης είχαν ακολουθήσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
AP Photo/Bikas Das

Η ανακοίνωση του θανάτου των τεσσάρων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Χιντεραμπάντ, τόσο από την οικογένεια του θύματος όσο και από τους κατοίκους και εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο του περιστατικού ρίχνοντας φωτοβολίδες και λουλούδια στους αστυνομικούς.

«Είμαι χαρούμενη που οι τέσσερις κατηγορούμενοι σκοτώθηκαν», δήλωσε η αδελφή του θύματος σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Το περιστατικό αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα. Ευχαριστώ την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης για τη στήριξή τους».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 33.000 βιασμοί καταγράφηκαν στην Ινδία το 2017, με περισσότερους από 10.000 να αφορούν ανήλικα κορίτσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ