ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Λήξη συναγερμού στην αεροπορική βάση

Φλόριντα: Λήξη συναγερμού στην αεροπορική βάση
Φωτογραφία αρχείου AP

Έληξε ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα στη Φλόριντα μετά από απειλή για βόμβα σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά από διεξοδικές έρευνες στην αεροπορική βάση Patrick, οι Αρχές δεν βρήκαν κάτι ύποπτο στις εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες νωρίτερα, ένοπλος εισέβαλε στην Ναυτική Βάση στην Πενσακόλα της Φλόριντα, σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς ακόμη πριν πέσει νεκρός.

Το CNNi και οι New York Times μετέδωσαν πως ο ένοπλος ήταν υπήκοος Σαουδικής Αραβίας που βρισκόταν στη βάση της Πενσακόλα για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης στην αεροναυτική.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η επίθεση ενδέχεται να έχει τρομοκρατικά κίνητρα.

Ο δράστης της επίθεσης αυτής ήταν Σαουδάραβας, μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας του και βρισκόταν εκεί για να παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης, επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

"Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλές απαντήσεις που θα δοθούν ως προς το γεγονός ότι αυτό το πρόσωπο, ένας ξένος, μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, εκπαιδευόταν στο έδαφός μας και διέπραξε αυτό", δήλωσε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση του Ριάντ "πρέπει να φροντίσει για τα θύματα αυτά. Η ίδια βρίσκεται να οφείλει ένα χρέος εδώ, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν εκ των πολιτών της", πρόσθεσε.

Η αεροναυτική βάση της Πενσακόλα, όπου σταθμεύουν σχεδόν 16.000 στρατιώτες, χρησιμοποιείται από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό για προγράμματα εκπαίδευσης που απευθύνονται σε στρατιωτικούς συμμαχικών χωρών. Εκατοντάδες Σαουδάραβες στρατιωτικοί παρακολουθούν κάθε χρόνο προγράμματα για την κατάρτισή τους στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αυτό δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ουάσινγκτον και το Ριάντ.

Ο δράστης που μπορεί να ήταν πιλότος ή τεχνικός αεροναυτικής, διέπραξε την επίθεση με πιστόλι.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο βασιλιάς κατήγγειλε μια "βάρβαρη" επίθεση που δεν αντανακλά με κανέναν τρόπο τα αισθήματα που τρέφει ο λαός του απέναντι στους Αμερικανούς.

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η επίθεση έχει τρομοκρατικά κίνητρα. Οι περισσότεροι από τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ ήταν Σαουδάραβες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ