ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζόνσον υπόσχεται «μεταμορφωτικό» σχέδιο και αποκαλύπτει μία «αμαρτία» του

Ο Τζόνσον υπόσχεται «μεταμορφωτικό» σχέδιο και αποκαλύπτει μία «αμαρτία» του
Peter Nicholls/Pool via AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα «αγχωμένος» για το κλείσιμο της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά, παράλληλα, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση ενός «μεταμορφωτικού» σχεδίου όσον αφορά την διαχείριση της χώρας μετά το Brexit στις 31 Ιανουαρίου και για χαμηλότερα ποσοστά μετανάστευσης.

Στη Βρετανία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου οι οποίες αναμένεται να κρίνουν το μέλλον του Brexit και της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με τους ψηφοφόρους να έχουν να επιλέξουν κατά κύριο λόγο ανάμεσα στους κυβερνώντες Συντηρητικούς υπό τον Τζόνσον και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Το Brexit είναι η πιο ριζοσπαστική και βαθιά αλλαγή στην διαχείριση αυτής της χώρας», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News, προσθέτοντας ότι θα φέρει εις πέρας την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αν κερδίσει την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει 650 έδρες.

«Το Brexit είναι απαραίτητο -δεν μπορούμε να πάμε μπροστά χωρίς το Brexit», σημείωσε ο Τζόνσον, το πρόσωπο της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, το οποίο ανέβηκε στην πρωθυπουργία τον Ιούλιο μετά την αποτυχία της προκατόχου του Τερέζα Μέι να φέρει εγκαίρως εις πέρας το Brexit.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη στη Βρετανία και θα κλείσουν στις 24:00 ώρα Ελλάδος, όταν μια δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll) αναμένεται να δώσει τις πρώτες ενδείξεις για το ποιος κέρδισε. Ο Τζόνσον είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερες από 320 έδρες για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα επικυρώσει την συμφωνία στην οποία κατέληξε τον Οκτώβριο με την ΕΕ για το Brexit.

Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες είχαν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, όπως και την απώλεια της πλειοψηφίας από την Μέι στις εκλογές του 2017, δείχνουν ότι ο Τζόνσον προηγείται του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αν και το προβάδισμά του μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην ερώτηση αν είναι αγχωμένος λόγω της μείωσης αυτής στο προβάδισμά του, ο Τζόνσον δήλωσε: «Βεβαίως δίνουμε μάχη για κάθε ψήφο. Πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για αυτήν τη χώρα».

Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες Σάββατο στη δημοσιότητα δίνουν προβάδισμα 8 ως 15 μονάδων στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον έναντι του Εργατικού Κόμματος.

Επίσης, καμία μεγάλη δημοσκόπηση δεν δείχνει νίκη του Κόρμπιν.

Ωστόσο, οι Εργατικοί θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας κυβέρνησης μειοψηφίας αν στερήσουν την πλειοψηφία από τον Τζόνσον, καθώς λίγα κόμματα από τα υπόλοιπα θα ήταν πρόθυμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση Τζόνσον. Το Εργατικό Κόμμα προτείνει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και στη συνέχεια να κάνει κι άλλο δημοψήφισμα.

Ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία και απέρριψε παράλληλα τα ερωτήματα που άφηναν να εννοηθεί ότι έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία Συντηρητικών στην κυβέρνηση, είναι λίγα αυτά που προσφέρει στους ψηφοφόρους πέραν του Brexit.

«Έχει υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική», σημείωσε. «Έχει υπονομευτεί από ανθρώπους οι οποίοι για τρεισήμισι χρόνια (...) υπόσχονταν να υλοποιήσουν το Brexit και μετά δεν το έκαναν», πρόσθεσε.

Απηχώντας τις δεσμεύσεις του στρατοπέδου που τασσόταν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, ο Τζόνσον δεσμεύτηκε ξανά σήμερα για χαμηλότερα ποσοστά μετανάστευσης βάσει ενός συστήματος μοριοδότησης που θα στηρίζεται σε αυτό της Αυστραλίας.

«Οι αριθμοί θα μειωθούν επειδή θα μπορούμε να ελέγξουμε το σύστημα προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι θα επικεντρωθεί στη μείωση της μετανάστευσης ανειδίκευτων, ενώ θα υπάρχει περιθώριο για αυτούς που έχουν υψηλή ειδίκευση και τους άλλους εργαζομένους που θα θέλουν να πάνε στη Βρετανία.

Τέλος στην ερώτηση του Sky ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να ομολογήσει ότι έχει διαπράξει, ο Τζόνσον, αφού στράφηκε αρχικά στους συμβούλους του για προτάσεις, στη συνέχεια απάντησε: «Νομίζω ότι όταν κάποτε χρησιμοποιούσα καθημερινά για τις μετακινήσεις μου ποδήλατο, κάποιες φορές παραβίαζα τον νόμο και έκανα ποδήλατο πάνω στο πεζοδρόμιο. Θέλω να γνωρίζετε πόσο καταδικάζω και αποδοκιμάζω εκείνους που κάνουν ποδήλατο πάνω στο πεζοδρόμιο και θεωρώ ότι ήταν λάθος και αισθάνομαι άσχημα γι’ αυτό. Αλλά μπορεί κάποιες φορές να οδηγούσα το ποδήλατο στο πεζοδρόμιο...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ