ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

Παράλληλα με τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει στην Κρήτη ερευνητικό σκάφος και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου.

Όπως αναφέρει το philenews.com, επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά και η κατάθεσή της στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κινηθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου και στην περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε αναμένεται να αλλάξει τη στάση της σε μία σειρά πολιτικών ζητημάτων. Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί.

«Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: Θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις "εκκρεμότητες", περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου», εκτιμά το δημοσίευμα.

Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Κι αυτό ενισχύεται επίσης -σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου- από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil.

«Αντισυνταγματική η συμφωνία» δηλώνει η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί αντισυνταγματική τη συμφωνία με την Τουρκία που υπέγραψε η δυτική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) η οποία έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα, με σκοπό να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Λιβύη.

Κατά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, η Τουρκία επιχειρεί να μονοπωλήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρ' όλα η Τουρκία, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη απέστειλε στο καθεστώς της Τρίπολης πυραύλους και drones για στρατιωτική χρήση.

«Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το καθεστώς της Τρίπολης πως σε περίπτωση που δεν θα υπέγραφε το κείμενο συνεργασίας, τότε θα διακοπτόταν κάθε βοήθεια από την Τουρκία, εννοώντας οικονομική και στρατιωτική», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η απάντηση στην Τουρκία από Ελλάδα και Κύπρο

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί κίνηση που θα συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, βήμα μη αναστρέψιμο που ως ενδεχόμενο δυσαρεστεί την Τουρκία, καθώς θα συνιστά ένα τετελεσμένο από ελλαδικής και κυπριακής πλευράς.

Ξένος διπλωμάτης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την τουρκική πολιτική, εξέφρασε την πεποίθηση πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν ένα όπλο στα χέρια τους, το οποίο θα ενοχλήσει την Άγκυρα, θα της ανατρέψει σχεδιασμούς και εξέφρασε απορία γιατί δεν προχωρεί τούτο.

«Επί της ουσίας, η Λευκωσία είναι έτοιμη εδώ και χρόνια και είναι η Αθήνα που δεν θέλει καν να συζητείται γιατί φοβάται την τουρκική αντίδραση», εκτιμά ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Σημειώνεται συναφώς πως η κυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί με συντεταγμένες και χάρτες και αναμένει το πράσινο φως από την άλλη πλευρά. Παλαιότερα, κυπριακή αποστολή σε τεχνοκρατικό επίπεδο είχε μεταβεί στην Αθήνα για να εξηγήσει τη θέση της Λευκωσίας επί του θέματος, ωστόσο διαπιστώθηκε απροθυμία από ελλαδικής πλευράς για συζήτηση σε βάθος.

«Σήμερα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί μια σημαντική επιλογή για τις δύο χώρες», τονίζει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ