ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Επίθεση βομβιστή καμικάζι με επτά νεκρούς

Υεμένη: Επίθεση βομβιστή καμικάζι με επτά νεκρούς
Wail Qubati/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τόσα τραυματίστηκαν χθες από επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι που οδηγούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στο Άντεν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως ο οδηγός του αυτοκίνητου πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σημείο ελέγχου στην Ακάμπα.

Η επίθεση σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση από το σημείο επίθεσης βομβιστή–καμικάζι την Πέμπτη που είχε στόχο σημείο ελέγχου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το προεδρικό παλάτι Αλ Μαάσικ. Αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής ήταν να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Ένας αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τη στιγμή της επίθεσης ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι Μανσούρ βρισκόταν εντός του παλατιού, χωρίς όμως να τραυματιστεί.

Τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι και 17 τραυματίστηκαν από την επίθεση της Πέμπτης, ανάμεσα τους στρατιώτες και άμαχοι πολίτες, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Σάλεχ, διευθυντής του νοσοκομείου αλ Τζουμχουρίγια στο Άντεν, όπου διακομίστηκαν τα θύματα.

Με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, τονίζοντας πως το όνομα του βομβιστή–καμικάζι ήταν Αμπού Χανίφα αλ Χολάντι, υποστηρίζοντας πως ήταν Ολλανδός υπήκοος.

Η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, έχει μεγάλες ελλείψεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια από το καλοκαίρι, όταν το Άντεν αποσπάστηκε από τα χέρια των Χούτι.

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις προσπαθούν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο σε περιοχές που ελέγχουν.

Τη Δευτέρα ένας Υεμενίτης ανώτερος δικαστικός και επτά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σε επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί το σπίτι τους στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, δήλωσε ένας συγγενής του, ο οποίος εκτίμησε πως το πλήγμα αυτό έκανε η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ