ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη είναι σημάδι αδυναμίας της Ελλάδας

Ακάρ: Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη είναι σημάδι αδυναμίας της Ελλάδας
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

«Σημάδι αδυναμίας» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την απόφαση της Ελλάδας να κηρύξει persona non grata τον Λίβυο πρέσβη , συντηρώντας το κλίμα εμπρηστικής ρητορικής από πλευράς της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu τη Δευτέρα, o Τούρκος υπουργός Άμυνας διεμήνυσε πως η ελληνική αυτή απόφαση «δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Κάλεσε, παράλληλα, για μια προσέγγιση με «ηρεμία, υπομονή και λογική» αλλά και σε συμμόρωση με το διεθνές δίκαιο.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε, μάλιστα, τον ισχυρισμό της Άγκυρας πως το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη είναι σύννομο με το Διεθνές Δίκαιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόκληση του Χουλουσί Ακάρ μέσα σε μερικές ώρες, καθώς χτες ο Τούρκος υπουργός διεμήνυε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας αναφορικά με την «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε «δίκαιη διανομή των πόρων και του πλούτου στις περιοχές».

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών» ανέφερε ο Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ δήλωσε πως η συμμαχία είναι ισχυρότερη με τη συμμετοχή της Τουρκίας, τονίζοντας πως «όταν η Άγκυρα διεκδικεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως στάση που στρέφεται εναντίον της συμμαχίας».

«Τα νότια σύνορά μας είναι επίσης τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Άρα η προστασία των νότιων συνόρων μας είναι επίσης για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας

Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει στο συμβούλιο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και πιο συγκεκριμένα το μνημόνιο συνεργασίας ΤουρκίαςΛιβύης.

Εκεί θα θέσει στο «τραπέζι» τις τουρκικές προκλήσεις, όχι μόνο αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει με την Λιβύη – το οποίο η Αθήνα θεωρεί, άλλωστε, άκυρο- αλλά και για την μετατόπιση της πολιτικής της Άγκυρας με χαρακτηρισμούς όπως αυτούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που παραποίησε μέχρι και ιστορικά γεγονότα.

Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που η γειτονική χώρα δεν εξαπολύει και από μια επίθεση σε βάρος της Ελλάδας και για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο διπλωματικό του γραφείο αλλά και στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια να κινητοποιηθεί στους διεθνείς οργανισμούς. Την ίδια ώρα, «επιστρατεύεται» και η Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ