ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Όχι» της Ελλάδας σε ΗΠΑ και Γαλλία για έκδοση του Mr Bitcoin

Ρωσία: «Όχι» της Ελλάδας σε ΗΠΑ και Γαλλία για έκδοση του Mr Bitcoin
AP Photo/Petros Giannakouris

Η Ελλάδα αρνήθηκε να εκδώσει τον Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστό και ως Mr Bitcoin, στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε από ρωσικής πλευράς. 

Ο Ρώσος κρατείται στην Ελλάδα από το 2017, σύμφωνα με την επίτροπο της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκαλκόβα.

«Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση να εκδώσει τον Βίνικ σε ΗΠΑ και Γαλλία. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Προς το παρόν, βοηθάμε τον Αλεξάντερ δια μέσου της ανθρωπιστικής οδού», δήλωσε η Ρωσίδα επίτροπος στο Sputnik.

Η Μοσκαλκόβα, σύμφωνα με την ίδια, διατηρεί επαφές με τον Έλληνα ομόλογό της, Ανδρέα Ποτάκη καθώς και με τον συνήγορο του Βίνικ για να παρακολουθήσει τα θέματα που αφορούν την κράτηση και την κατάσταση του Ρώσου πολίτη.

«Όταν ο Βίνικ σταμάτησε την απεργία πείνας, έπρεπε να λάβει ιατρική φροντίδα ώστε να βγει από αυτή την κατάσταση. Οι επαφές μας με τον Έλληνα επίτροπο στην προκειμένη, έπαιξαν θετικό ρόλο», ανέφερε η Τατιάνα Μοσκαλκόβα.

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση Βίνικ έχουν ζητήσει ακόμα οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά ο εκζητούμενος έχει συμφωνήσει για την έκδοσή του μόνο στην Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με τις αμερικανικές Αρχές να τον κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος, μέσω κρυπτονομισμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ