ΚΟΣΜΟΣ

Προσπάθησαν να χακάρουν την Κυπριακή Δημοκρατία - Η «απάντηση» της Κύπρου

Προσπάθησαν να χακάρουν την Κυπριακή Δημοκρατία - Η «απάντηση» της Κύπρου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Seth Wenig

Στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων προχωρά η Κύπρος.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας στο Offsite, έχουν καταγραφεί απόπειρες να πλήξουν κυβερνητικές υπηρεσίες και ειδικά την ηλεκτρονική αλληλογραφία υπουργείων ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα παράδειγμα κυβερνοεπίθεσης είναι να χτυπηθεί μέσω Διαδικτύου ένας ηλεκτροπαραγωγός σταθμός.

Η Εθνική Αρχή Ασφαλείας της Κύπρου, που εμπίπτει στο Υπουργείο Άμυνας, λαμβάνει τα μέτρα της για να σταματήσει τις απόπειρες των χάκερ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω της κατάστασης και στην ΑΟΖ τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακόμα περισσότερο αυξημένα, αφού οι κυβερνοεπιθέσεις και ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι καθημερινό φαινόμενο.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων φθάνουν από το εξωτερικό ειδικοί για να δώσουν λεπτομέρειες και πληροφορίες για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο επαγγελματίες του είδους από το Ισραήλ, αλλά και o διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφαλείας Κυβερνοεπιθέσεων, Mario Beccia, για τη διεξαγωγή ειδικού σεμιναρίου που απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε μέλη του Διπλωματικού Σώματος και εργαζομένους του υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.

Το σεμινάριο

Στo πλαίσιo της προσπάθειας αναβάθμισης της επιμόρφωσης των Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για την ενίσχυση του συστήματος προστασίας των διαβαθμισμένων πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας, η Εθνική Αρχή Ασφαλείας και το Ινστιτούτο Άμυνας και Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Defense and Security Research Institute - DSRI), διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Threats and Recent Advances in Cyber - Defence».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ