Νέα στοιχεία για το πώς η γη «απέκτησε» το φεγγάρι
Μπορεί ο άνθρωπος να κατάφερε να πατήσει στο φεγγάρι, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστο, πώς σχηματίστηκε αυτό. Νέα στοιχεία, ωστόσο, αποκαλύπτονται για το πώς η γη απέκτησε τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της.
Ομάδα ερευνητών του UCLA έκανε σύγκριση μεταξύ των γήινων πετρωμάτων και των πετρωμάτων της σελήνης , που έφεραν πίσω οι αστροναύτες από τις επιχειρήσεις Apollo τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Έπειτα από μελέτη έβγαλαν το συμπέρασμα πως το φεγγάρι σχηματίστηκε ύστερα από μία ολομέτωπη σύγκρουση με την γη.
«Το φεγγάρι σχηματίστηκε έπειτα από μια βίαιη, ολομέτωπη σύγκρουση μεταξύ της πρώιμης Γης και ενός ‘πλανητικού εμβρύου’, ονόματι ‘Theia’, περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό της Γης», αναφέρει η ομάδα στο site του UCLA.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το οξυγόνο σε όλες τις πέτρες, είχε παρόμοια χημική υπογραφή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Theia δεν επιβίωσε της σύγκρουσης, εκτός από μερικά κομμάτια που αναμείχθηκαν με την γη και το φεγγάρι.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Science.
Γκίλφοϊλ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα βασικό στρατηγικό εταίρο σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας»
18:55
Ιρανός βουλευτής: Δεν έπρεπε να είχαμε θέσει το πυρηνικό ζήτημα προς διαπραγμάτευση
18:55
Κρατική τηλεόραση Ιράν: Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση για την κατάπαυση του πυρός
18:50
Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου
18:46