ΚΟΣΜΟΣ

Ανυποχώρητη η Άγκυρα για τους S-400: Δεν μας επηρεάζουν οι αμερικάνικες κυρώσεις

Ανυποχώρητη η Άγκυρα για τους S-400: Δεν μας επηρεάζουν οι αμερικάνικες κυρώσεις
Φωτογραφία αρχείου / Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν AP Photo/Emrah Gurel

«Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τη χρήση των S-400 από πλευράς Άγκυρας, ακόμα και εάν ψηφιστούν από το Κογκρέσο», δηλώνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Καλίν, οι αποφάσεις των ΗΠΑ για τα F-35 «δεν αποτελούν πλέον ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά έχουν γίνει ένα ζήτημα που άπτεται ξεκαθαρα, της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα».

Ο Καλίν μίλησε και για το θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη και την πιθανή αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

«Δεν μας έχει τεθεί τέτοιου τύπου αίτημα από τη Λιβύη και δεν είναι ένα θέμα που μας απασχολεί τη δεδομένη στιγμή. Ελπίζουμε να μην μας απασχολήσει».

Ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κίλιτς, χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση για επιβολή κυρώσεων αναφορικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία ως «ντροπή», καλώντας παράλληλα τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, να εξετάσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην «τρομοκρατική οργάνωση», όπως κατονομάζει η Άγκυρα το YPG.

«Υποστηρίζετε μία τρομοκρατική οργάνωση με το πρόσχημα ότι πολεμάτε μία άλλη, χαρακτηρίζοντάς την σύμμαχό σας, κλείνετε τα μάτια σας για τις δυστυχίες που επιφέρει στον συριακό λαό, προσπαθώντας να στερήσετε από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ το δικαίωμά του να πολεμήσει ενάντια στην τρομοκρατία», είπε ο Κίλιτς απευθυνόμενος στον Μενέντεζ, μέσω Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ