ΚΟΣΜΟΣ

Απεργίες και τα Χριστούγεννα στη Γαλλία – Δεν υποχωρούν τα συνδικάτα

Απεργίες και τα Χριστούγεννα στη Γαλλία – Δεν υποχωρούν τα συνδικάτα
AP Photo/Christophe Ena

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και εν μέσω εορτών απειλούν τα συνδικάτα στη Γαλλία αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει στην μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το γεγονός αναμένεται να επηρεάσει τις αφίξεις τουριστών στη χώρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

 

Συγκεκριμένα, το πανίσχυρο συνδικάτο CGT ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα σταματήσουν οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων. «Δεν θα σταματήσουμε για τα Χριστούγεννα αν η κυβέρνηση δεν λογικευτεί», δήλωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό Franceinfo ο Λοράν Μπριν, επικεφαλής του τομέα σιδηροδρόμων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση παρουσίασε την Τετάρτη το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει τα 62 έτη, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 64 προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Φιλίπ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο γαλλικός λαός θα πρέπει να εργάζεται για δύο επιπλέον χρόνια για να μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικάτων, τα οποία δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για να επιβάλλουν στην κυβέρνηση μια αλλαγή πολιτικής.

«Εγγυόμαστε έναν μίνιμουμ σύνταξης 1.000 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Φιλίπ.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Σήμερα στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυκλοφορία παραμένει σχεδόν ίδια σε σχέση με χθες: ένα τρένο υψηλής ταχύτητας στα 4 διασχίζει τη χώρα, ένα τρένο του προαστιακού στα 4 κυκλοφορεί στην περιοχή του Παρισιού, ενώ οι γραμμές του μετρό παραμένουν στην πλειονότητά τους κλειστές. Επίσης μόνον το 40% των λεωφορείων κυκλοφορεί, σύμφωνα με την διοίκηση των παρισινών μέσων μεταφοράς RATP.

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προβλέπεται να διεξαχθούν τοπικά σε διάφορα μέρη από την Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ως το Παρίσι.

Ανησυχία για τις γιορτές

Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων που επηρεάζει άμεσα πολλούς κλάδους της καθημερινότητας των Γάλλων πολιτών, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα έμποροι, ξενοδόχοι, εστιάτορες και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, ιδίως στην περιοχή του Παρισιού εκφράζουν έντονους φόβους καθώς οι απεργίες έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις τους, βλέποντας τον τζίρο τους να έχει πέσει έως και 50% μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων.

«Το Σαββατοκύριακο ήταν καταστροφικό: το Παρίσι ήταν άδειο, τα εστιατόρια, οι μπρασερί… Ακόμα και τα ταχυφαγεία, όλος ο κόσμος επλήγη, με ζημίες στον κύκλο εργασιών έως και 50%», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος επαγγελματικής ένωσης του κλάδου της εστίασης GNI-Synhorcat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ