ΚΟΣΜΟΣ

Στα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσε η Τουρκία τη συμφωνία με τη Λιβύη

Στα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσε η Τουρκία τη συμφωνία με τη Λιβύη
ASSOCIATED PRESS / Pool Presidential Press Service

Προς έγκριση στα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσε η Τουρκία τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που «σβήνει» από τον χάρτη την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η υποβολή της συμφωνίας που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου έγινε χθες, Τετάρτη.

Το «μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο» δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου.

«Καμία έρευνα χωρίς την άδειά μας»

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, λίγη ώρα νωρίτερα, είχε τονίσει πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή που οριοθετεί η συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, χωρίς την έγκρισή της.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στην Daily Sabah, παρουσίασε, παράλληλα, τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα κέρδη που αποκομίζει η χώρα του από το μνημόνιο συνεργασίας.

«Η συμφωνία με τη Λιβύη υπεγράφη με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο. Η συμφωνία υπακούει στους διεθνείς δίκαιο της θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο μπορεί να αντιτεθεί η Ελλάδα», είπε ο Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία αυξάνει την τουρκική επιρροή στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι ελληνικές επιστολές στον ΟΗΕ

Η Αθήνα έχει στείλει από τις 9 Δεκεμβρίου δύο επιστολές για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας για την ΑΟΖ, η μία προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και η άλλη προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιλέον, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αφού τίθενται τα ίδια επιχειρήματα, ζητείται επιπλέον να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, επειδή αυτή είναι άκυρη.

ΟΗΕ: Δεν λαμβάνουμε θέση

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε χτες, Τετάρτη, τη λήψη της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το μνημόνιο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.

«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους. Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών. Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των οποίων όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα» επεσήμανε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ