ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
Twitter

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, μέσω ομιλίας του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο, αναφέρθηκε σε «τελική μάχη» για την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).

«Έφτασε η ώρα μηδέν, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες… Η ώρα που περίμενε ο λαός μας στην Τρίπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Μάλιστα, προέτρεψε τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Ωστόσο ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, από τον Απρίλιο του 2019 ο Χαφτάρ έχει προβεί σε αρκετές ανάλογες ανακοινώσεις, χωρίς, όμως, αυτές να καταλήγουν σε βάσιμες αποφάσεις για τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων έρχεται σε μια αρκετά τεταμένη περίοδο, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας με την Τουρκία, για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και τη δημιουργία νέας ΑΟΖ που θα εκμεταλλεύονται από κοινού η Άγκυρα και Λιβύη.

Μια χώρα κομμένη στα δύο

Από το 2015 έως και σήμερα, η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις: η μία στο ανατολικό και η άλλη στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η στρατιωτική διοίκηση της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ απολαμβάνει τη στήριξη χωρών όπως η Ρωσία, η Γαλλία καθώς και αραβικών χωρών - «κλειδιά», μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ, την οποία στηρίζουν χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και το Κατάρ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Αρχές της Λιβύης άνοιξαν εκ νέου το κεντρικό αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης, το οποίο παρέμενε κλειστό εδώ και τρεις μήνες, καθώς μαίνονταν σφοδρές μάχες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ