ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βρετανία - exit poll: Αυτοδυναμία Μπόρις Τζόνσον, oριστικά Brexit

Εκλογές στη Βρετανία - exit poll: Αυτοδυναμία Μπόρις Τζόνσον, oριστικά Brexit
AP / Frank Augstein, Thanassis Stavrakis

Έκλεισαν στις 24:00 ώρα Ελλάδας οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία και ήδη τα αποτελέσματα των exit polls, δείχνουν πως ο επικεφαλής των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον διατηρεί σαφές προβάδισμα 177 εδρών έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των exit polls για τις εκλογές στη Βρετανία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συντηρητικοί: 368 έδρες
  • Εργατικοί: 191 έδρες
  • SNP: 55 έδρες
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13 έδρες
  • Plaid Cymru: 3 έδρες
  • Πράσινοι: 1 έδρα
  • Κόμμα Brexit: 0 έδρες
  • Λοιπά κόμματα: 22
1 copy

Πηγή πίνακα: Guardian

Αναλύοντας το exit poll

Σημειώνεται πως για να κερδίσει ένα κόμμα στις βρετανικές εκλογές, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 326 έδρες.

Το αποτέλεσμα του exit poll φανερώνει μια άνετη επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον (καταλαμβάνει 368 έδρες - κερδίζει 50 επιπλέον έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές) και μια ιστορική νίκη για τους Τόρις, τη μεγαλύτερη που επιτυγχάνουν από το 1987. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Τζόνσον λαμβάνει εντολή από το βρετανικό λαό να οδηγήσει τη χώρα σε Brexit και να αναλάβει την εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στον αντίποδα κινούνται οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι βλέπουν την εκλογική τους δύναμη να «συρρικνώνεται» κατά 71 έδρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και να καταλαμβάνουν 191 έδρες, γεγονός που συνιστά σοβαρή ήττα για το δεύτερο μεγάλο κόμμα της Βρετανίας.

Ιδιαίτερα ενισχυμένο παρουσιάζεται, βάσει του exit poll, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), που φαίνεται να καταλαμβάνει συνολικά 55 έδρες (+20 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), ενώ αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται πως έχουν υποστεί δεινή ήττα, καθώς κερδίζουν μόλις 13 έδρες.

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινούνται το ουαλικό κόμμα (Plaid Cymru) με 3 έδρες και ακολουθούν οι Πράσινοι με μόλις μία έδρα.

Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει οριστικά το κόμμα Brexit, καθώς δεν καταλαμβάνει, βάσει πάντα του exit poll, καμία έδρα.

Οι εκλογές στη Βρετανία χαρακτηρίζονται από τα ΜΜΕ της χώρα κρίσιμες και «οι σημαντικότερες μιας ολόκληρης γενιάς», καθώς από την κυβέρνηση που θα προκύψει, θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις αναφορικά με το Brexit, το οποίο, μετά και τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών έχει οριστεί για την 31η Ιανουαρίου 2020.

Η πρώτη αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον

Με ένα retweet που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, o Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πανηγυρίζει για την άνετη - όπως όλα δείχνουν - εκλογική νίκη του.

«Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε»

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς.

«Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον.

«Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Η αντίδραση των Εργατικών

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία ή να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση exit poll που θέλει τους Συντηρητικούς, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να κερδίζει την αναμέτρηση με ευρεία πλειοψηφία.

«Είναι ακόμη η αρχή της βραδιάς, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα», ανέφερε.

«Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άνοδος για τη στερλίνα

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς, σύμφωνα με τo exit poll, ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Τα ρεκόρ των εδρών στο βρετανικό Κοινοβούλιο

  • Η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 κατέλαβε 339 έδρες
  • Η Τερέζα Μέι το 2017 κέρδισε 317 έδρες
  • Ο Τζον Μέιτζορ το 1992 κέρδισε 336 έδρες
  • Ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2015 κατέλαβε 330 έδρες
  • Ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2010 κατείχε 306 έδρες
  • Ο Μάικλ Χάουαρντ το 2005 είχε 198 έδρες
  • Ο Ουίλιαμ Χέιγκ το 2001 κέρδισε 166 έδρες
  • Ο Τζον Μέιτζορ το 1997 είχε 165 έδρες

Βέβαια, το ρεκόρ όλων των εποχών σε έδρες εξακολουθεί να κατέχει η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία το 1983 είχε λάβει 397 έδρες.

Σημειώνεται πως τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ αυτό προσδιορίζεται περί τις 07:00 ώρα Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ