ΚΟΣΜΟΣ

«Νέα ισχυρή εντολή» στον Μπόρις Τζόνσον

«Νέα ισχυρή εντολή» στον Μπόρις Τζόνσον
EPA/WILL OLIVER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας έλαβε την αυτοδυναμία στις εκλογές της Πέμπτης, κερδίζοντας περισσότερες από 326 έδρες, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Το βρετανικό BBC εκτιμά ότι ο ηγέτης του κόμματος, Μπόρις Τζόνσον, θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων με μία πλειοψηφία 74 εδρών.

Σε δηλώσεις του τα ξημερώματα, ο Βρετανός υποσχέθηκε πως «θα ολοκληρώσει το Brexit», βγάζοντας τη χώρα από την Ε.Ε. τον επόμενο μήνα.

Το Εργατικό Κόμμα βίωσε μία απογοητευτική ήττα και ο επικεφαλής του Τζέρεμι Κόρμπιν εξήγγειλε πως δεν θα ηγείται του κόμματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συντηρητικοί: 368 έδρες
  • Εργατικοί: 191 έδρες
  • SNP: 55 έδρες
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13 έδρες
  • Plaid Cymru: 3 έδρες
  • Πράσινοι: 1 έδρα
  • Κόμμα Brexit: 0 έδρες
  • Λοιπά κόμματα: 22

Οι Συντηρητικοί, όπως διαφαίνεται λοιπόν, θα κερδίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987, που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει τα πλάνα του για το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. Θα είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική κίνηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τζόνσον: Λάβαμε ισχυρή εντολή

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή να ολοκληρώσει το Brexit, κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε - όπως αναμενόταν από τους περισσότερους - τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας».

«Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των Συντηρητικών.

AP 19347136074685

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν/Πηγή: AP Photo/Alberto Pezzali

Κόρμπιν: Δεν θα ηγηθώ του κόμματος στις επόμενες εκλογές

Παραδεχόμενος πως η νύχτα υπήρξε «πολύ απογοητευτική», ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύχτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Χάθηκε το όνειρο το «remain»

Μερικοί υποστηρικτές ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit κατηγόρησαν τον εαυτό τους για τη συντριπτική ήττα. Η κύρια οργάνωση που έκανε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η People's Vote, κατέρρευσε.

«Είμαι αναστατωμένος και όπως όλοι στην κοινότητα του 'remain' θα ήθελα να είχαμε πιο ικανή εκπροσώπηση», λέει ο Μάικ Γκαλσγουόρθι, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία κατά του Brexit.

Το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή στην ΕΕ ήταν το πιο πολωτικό ζήτημα στην πρόσφατη βρετανική ιστορία, αποκρυσταλλώνοντας διαιρέσεις ανάμεσα σε πόλεις και κωμοπόλεις, νέους και ηλικιωμένους, τους κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης και αυτούς που έμειναν πίσω.

Για πολλούς φιλοευρωπαϊκούς στη Βρετανία, ένα νέο δημοψήφισμα αντιπροσώπευε την καλύτερη ευκαιρία για να τερματισθεί η αναταραχή και η πολιτική παράλυση. Αν ενώνονταν σε μια ενιαία πολιτική δύναμη, μπορεί να είχαν μια ευκαιρία να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Επιπλέον των αδυναμιών τους, οι αποκαλούμενοι «remainers» ξεπεράσθηκαν από τα πράγματα.

Τα τρία τελευταία χρόνια η υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ ερχόταν πρώτη σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Δύο φορές το κοινοβούλιο υποχρέωσε να καθυστερήσει το Brexit.

Τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν κατάφεραν, όμως, να συνεργασθούν για να διαμορφώσουν μια λειτουργική διακομματική συμμαχία, κάνοντας εκατομμύρια Βρετανούς να απορούν.

Ενώ οι Συντηρητικοί ενοποίησαν την ψήφο αυτών που θέλουν την αποχώρηση από την ΕΕ, οικοδομώντας έναν συνασπισμό ψηφοφόρων υπέρ του Brexit απ' όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις τάξεις, αυτοί που διεξήγαν εκστρατεία για ένα νέο δημοψήφισμα πάσχιζαν για να κερδίσουν υποστηρικτές ή για να συμφωνήσουν σ' ένα ενοποιημένο σχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ