ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική μαρτυρία Ροχίνγκια: Είδα να σκοτώνουν την οικογένειά μου

Συγκλονιστική μαρτυρία Ροχίνγκια: Είδα να σκοτώνουν την οικογένειά μου
screen grab

Συγκλονίζει η μαρτυρία μιας πρόσφυγα Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, η οποία είδε τα μέλη της οικογένειάς της να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της.

Η Hasina Begun σε συνέντευξή της στο BBC αφηγείται πως 10 μέλη της οικογένειάς της σκοτώθηκαν, όταν ο στρατός της χώρας έβαλε φωτιά στο χωριό τους και άνοιξε πυρ κατά της κοινότητας. Η ίδια ταξίδεψε από τα στρατόπεδα προσφύγων στο Μπαγκλαντές, όπου διαμένουν πάνω από 700.000 Ροχίγκια, προκειμένου να παραστεί σε δίκη όπου έχουν διατυπωθεί κατηγορίες περί γενοκτονίας.

«Εκείνη την περίοδο πίστευα ότι δεν θα επιβίωνα. Σκότωσαν τον άντρα μου και άλλα μέλη της οικογένειάς μου μπροστά μου. Ήταν τρομακτικό. Αφού έφυγαν, περπάτησα μέσα στη ζούγκλα και πήγα στο πιο πάνω χωριό», λέει η 22χρονη περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε και συνεχίζει:

«Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, ο στρατός μπήκε στο χωριό μας και έβαλε φωτιά στα σπίτια μας. Καθώς τα σπίτια του χωριού καιγόντουσαν, οι Αρχές ασφαλείας, η αστυνομία και βουδιστές εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ. Οι άνθρωποι δεν είχαν τρόπο να διαφύγουν. Άρπαζαν τα παιδιά από τις μανάδες τους και τα πετούσαν στη φωτιά», ανακαλεί η ίδια, σημειώνοντας δακρυσμένη ότι πήραν και το δικό της παιδί, το οποίο σώθηκε από τη γιαγιά μου:

«Τότε μου πήραν το μικρότερο παιδί μου, που ήταν έξι μηνών και το πέταξαν. Η γιαγιά μου το σήκωσε και το έσωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν σκοτώθηκαν μόνο ο άντρας και οι συγγενείς μου, συνολικά σκοτώθηκαν 358 άνθρωποι από το χωριό μου. Πενήντα γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Aung San Suu Kyi υπερασπίστηκε τη χώρα της ενάντια στις κατηγορίες περί γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

«Ήρθαμε στο δικαστήριο για να λάβουμε δικαιοσύνη ενάντια στην Aung San Suu Kyi και ενάντια στους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που διέπραξαν τις βιαιότητες και παραβιάσεις. Θέλουμε τιμωρία για τον τρόπο που μας φέρθηκε», τονίζει η Hasina.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί ο κόσμος την έπιασε. Ο κόσμος μιλάει για μας. Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε δικαιοσύνη αυτή τη φορά, επειδή μας καταδίωκαν για πολύ καιρό», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ