ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Χιλή να ασκήσει διώξεις για την κρατική βία εναντίον διαδηλωτών

ΟΗΕ: Η Χιλή να ασκήσει διώξεις για την κρατική βία εναντίον διαδηλωτών
AP Photo/Esteban Felix

Στον απόηχο των εκατοντάδων καταγγελιών για αστυνομική βία, ο ΟΗΕ ζητά την άσκηση διώξεων αναφορικά με την «υπερβολική ή αχρείαστη βία» που χρησιμοποίησαν η αστυνομία και ο στρατός της Χιλής, προκειμένου να καταστείλουν τις πρόσφατες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων.

Σε έκθεσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι τεκμηρίωσε έναν «ανησυχητικό αριθμό» 345 ανθρώπων που υπέφεραν από «οφθαλμικά τραύματα» αφού χτυπήθηκαν από σφαιρίδια που εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά των διαδηλώσεων.

Περίπου 1.615 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι εν αναμονή της δίκης τους μεταξύ των 28.000 που έχουν συλληφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου.

«Βρήκαμε πως η συνολική διαχείριση των συναθροίσεων από την αστυνομία πραγματοποιήθηκε με έναν ουσιαστικά κατασταλτικό τρόπο», δήλωσε η Ίμα Γκέρας-Ντελγκάδο, επικεφαλής της ομάδας αποστολής του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Χιλής υπό τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, έχει απορρίψει κατηγορηματικά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Νοεμβρίου, η οποία ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε πως εφαρμοζόταν εσκεμμένα πολιτική με σκοπό να τραυματίζονται διαδηλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ