ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για παραπομπή του Τραμπ

«Ναι» από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για παραπομπή του Τραμπ
AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τα δύο άρθρα τα οποία ανοίγουν το δρόμο για το Σώμα να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Με 23 ψήφους υπέρ και 17 κατά, η Επιτροπή ενέκρινε τόσο την κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας, όσο και εκείνη για παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου από του Αμερικανού προέδρου.

Το Σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου. Στην περίπτωση αυτή, η δίκη είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο σε επίπεδο Γερουσίας -που ελέγχεται από Ρεπουμπλικανούς- με τον Τραμπ να γίνεται έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου

Με δήλωσή του, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ως «απελπισμένη παρωδία» την έρευνα παραπομπής, διαμηνύοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει τη δίκαιη μεταχείρισή του από την Γερουσία.

«Αυτή η απελπισμένη παρωδία της έρευνας παραπομπής από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων έφτασε στο επαίσχυντο τέλος της. Ο πρόεδρος προσβλέπει στη δίκαιη μεταχείρισή του και την τήρηση του νομότυπου της διαδικασίας από τη Γερουσία, κάτι που η Βουλή των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να αρνείται με επαίσχυντο τρόπο», δήλωσε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτό το καλοκαίρι, ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, το φαβορί των Δημοκρατικών για να αναμετρηθούν στις προεδρικές του 2020.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου, προϋπόθεση για να απευθύνει ο Λευκός Οίκος πρόσκληση προς τον Ζελένσκι θα ήταν η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, μια βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία «πάγωσε» λίγες ημέρες πριν από το τηλεφώνημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ