ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Aπελπισμένη παρωδία η έρευνα παραπομπής του Τραμπ

Λευκός Οίκος: Aπελπισμένη παρωδία η έρευνα παραπομπής του Τραμπ
AP Photo/ Evan Vucci

Για «απελπισμένη παρωδία» που έλαβε τέλος, κάνει λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, μετά την υπερψήφιση του άρθρου που κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ για κατάχρηση εξουσίας όταν πίεσε την Ουκρανία να ανοίξει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και πιθανού αντιπάλου στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με 23 ψήφους υπέρ και 17 κατά, ενέκρινε τις κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ως «απελπισμένη παρωδία» την έρευνα παραπομπής του Τραμπ, διαμηνύοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει τη δίκαιη μεταχείρισή του από την Γερουσία.

«Αυτή η απελπισμένη παρωδία της έρευνας παραπομπής από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων έφτασε στο επαίσχυντο τέλος της. Ο πρόεδρος προσβλέπει στη δίκαιη μεταχείρισή του και την τήρηση του νομότυπου της διαδικασίας από τη Γερουσία, κάτι που η Βουλή των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να αρνείται με επαίσχυντο τρόπο», δήλωσε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αποφασίσει την παραπομπή τριών Αμερικανών προέδρων, ωστόσο μόνο δύο δικάστηκαν από τη Γερουσία. Σημειώνεται ότι η αποπομπή απαιτεί τη συναίνεση των 2/3 της Γερουσίας.

Πρώτος ήταν ο Άντριου Τζόνσον, το 1868, επειδή απέλυσε τον τότε υπουργό Άμυνας κατά παράβαση του αμερικανικού συντάγματος.Ο Τζόνσον αθωώθηκε από τη Γερουσία με διαφορά μίας ψήφου, σύμφωνα με το CNNi.

Δεύτερος ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974, για το σκάνδαλο Watergate. Ο ίδιος αποφάσισε να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τρίτος ήταν ο Μπίλ Κλίντον, το 1999, τον οποίο η Γερουσία έκρινε αθώο για τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της παρακώλυσης του έργου της Δικαιοσύνης, σχετικά με τα όσα κατέθεσε στις αρχές για την ερωτική του σχέση με την πρώην μαθητευόμενη υπάλληλο στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ