ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Τουρκία και Ρωσία ετοιμάζουν συμφωνία για τη συμπαραγωγή πυραύλων

Bloomberg: Τουρκία και Ρωσία ετοιμάζουν συμφωνία για τη συμπαραγωγή πυραύλων

Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για την από κοινού κατασκευή πυραυλικών συστημάτων με τη Μόσχα είναι πλέον η Άγκυρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επικαλούμενη δήλωση του επικεφαλής του Ανώτατου Οργάνου Άμυνας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες θα περιλαμβάνει και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ιδίων πυραυλικών συστημάτων.

Κατά το Bloomberg, η κίνηση αυτή της Τουρκίας θεωρείται ως ένα βήμα που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φωνές εντός του ΝΑΤΟ, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνει τη χώρα του ολοένα και περισσότερο μακριά από τη Συμμαχία, οδηγώντας τη στην «αγκαλιά» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα υπογράψουμε μια συμφωνία, αφού πρώτα επικυρώσουμε μεταξύ μας τις τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με την από κοινού παραγωγή ή την παραγωγή κάποιων τμημάτων [σ.σ. οπλικών συστημάτων] στην Τουρκία καθώς και το διαμοιρασμό τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Ντεμίρ.

Οι συνομιλίες συνιστούν μέρος της συμφωνίας που συνυπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία, για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τούρκος αξιωματούχος την Παρασκευή στην Άγκυρα, «βρίσκονται πλέον σε αρκετά ώριμο στάδιο».

«Η υπογραφή μιας συμφωνίας είναι θέμα χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, καταδεικνύει το γεγονός ότι η Άγκυρα παραμένει απτόητη απέναντι στο ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ, που πιέζουν, ώστε να «παγώσει» η αγορά τωνS-400 από την Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει, εδώ και καιρό, το καθεστώς Ερντογάν ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εγκυμονεί κινδύνους για τα συστήματα ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ, με τα οποία είναι απολύτως ασύμβατο.

Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει πως θα συνεχίσει την αγορά των S-400, υποστηρίζοντας ότι θα παραμείνει πιστή ως προς τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Τη θέση αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται με κανέναν τρόπο, πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο, με τον εκπρόσωπό του, Τζόναθαν Χόφμαν, να υπογραμμίζει σχετικά:

«Εάν η Τουρκία θέλει να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35, τότε θα πρέπει να ξεφορτωθεί τους S-400. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση τύπου “τους κρατώ σε μια αποθήκη και τους κλειδώνω μέσα”. Θα πρέπει να απαλλαχθούν από το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα».

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Ντεμίρ

O Ισμαήλ Ντεμίρ επέμεινε πως η Τουρκία είναι ανοικτή σε συζητήσεις για την αγορά του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα απαλείψουν το δεσμευτικό όρο που έχουν θέσει, ότι η Άγκυρα οφείλει, πάση θυσία, να εγκαταλείψει τους S-400.

Παράλληλα, απέρριψε ως υπερβολικές τις ανησυχίες που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα, ότι ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που ήδη κατέχει, συμπεριλαμβανομένων των πεπαλαιωμένων στόλων των μαχητικών F-16 και των ελικοπτέρων μεταφοράς CH-47F Σινούκ καθώς και των ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.

«Υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζεται εδώ βάσει κανόνων και συμφωνιών. Εάν μια πλευρά παραβιάσει τους κανόνες, τότε η άλλη πλευρά δεν χρειάζεται να παίξει στο παιχνίδι αυτό», είπε με νόημα ο επικεφαλής του Ανώτατου Οργάνου Άμυνας της Τουρκίας.

«Η εργασία κατασκευής του πρώτου συστήματος [S-400] που πρόκειται να ενεργοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2020 είναι ήδη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Στο πλάνο της Άγκυρας και τα ρωσικά μαχητικά Su-35

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του κοιτάζει με ενδιαφέρον και τα ρωσικά μαχητικά Σουχόι Su-35, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιμείνουν στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

«Η Ρωσία έχει υποβάλει ήδη πρόταση για την πώληση συγκεκριμένου αριθμού των μαχητικών αεροσκαφών της τύπου Su-35 σε ορισμένη τιμή», είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τουρκικών μαχητικών TF-X, πρόσθεσε πως «ενδέχεται να βρούμε μια μέση οδό με την Rolls Royce για την παραγωγή μιας μηχανής [για το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους]. Θα επιλύσουμε το ζήτημα αυτό, εάν καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ