ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στις ΗΠΑ από ρατσιστική χειρονομία στρατιωτικών και ναυτικών δοκίμων

Σάλος στις ΗΠΑ από ρατσιστική χειρονομία στρατιωτικών και ναυτικών δοκίμων
screen grab

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στις αμερικανικές ακαδημίες Στρατού και Ναυτικού μια χειρονομία που έκαναν, το Σάββατο, δόκιμοι φοιτητές τους πριν από τον ετήσιο καθιερωμένο μεταξύ τους αγώνα, η ερμηνεία της οποίας αμφισβητείται. Πρόκειται για το σύμβολο «Ok» που σχηματίζει κάποιος με το δείκτη και τον αντίχειρα, ενώ τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι απλωμένα.

Οι δόκιμοι απαθανατίστηκαν από τηλεοπτική κάμερα, πίσω από τον εκφωνητή του αγώνα, να κάνουν την κίνηση αυτή, πριν από την έναρξη των αγώνων στη Φιλαδέλφεια και η χειρονομία τους έχει διχάσει την κοινή γνώμη, αφού άλλοι την χαρακτηρίζουν αθώα, ενώ άλλοι την ερμηνεύουν ως σύμβολο μίσους.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Anti-Defamation League (Λέσχης κατά της Δυσφήμισης), το σύμβολο αυτό συνδέεται με τον λευκό εθνικισμό. Τόσο ο στρατός, αλλά και το Ναυτικό ξεκίνησαν προκαταρκτική εσωτερική έρευνα σχετικά με το περιστατικό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η στρατιωτική ακαδημία το βράδυ της Κυριακής, αναφέρεται ότι η έρευνα έχει σκοπό να εξετάσει τη χρήση της εν λόγω χειρονομίας από κάποιους δόκιμους, κατά τη διάρκεια της προβολής που έγινε πριν από τους αγώνες του Σαββάτου. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η ναυτική ακαδημία.

OkayLarge267x296

Πηγή: www.adl.org/

«Η στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύεται πλήρως να αναπτύξει ηγέτες με χαρακτήρα που φέρουν τις στρατιωτικές αξίες. Έχω ορίσει υπεύθυνο έρευνας για να διεξάγει μια διοικητική έρευνα σχετικά με τα γεγονότα και τις προθέσεις των δοκίμων υπό συζήτηση», δήλωσε ο στρατηγός Darryl Williams, επικεφαλής της ακαδημίας.

Και οι δύο ακαδημίες ανέφεραν ότι οι έρευνες θα καθορίσουν εάν θα ληφθούν μέτρα κατά των δοκίμων που προέβησαν σε αυτή τη χειρονομία.

Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ξεσπάσει διαφωνίες από τους χρήστες σχετικά με την ερμηνεία της χειρονομίας. Άλλοι υποστήριζαν ότι έδειχνε ένα σύμβολο μίσους, ενώ άλλοι την είδαν πιο αθώα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μέρος του παιχνιδιού που παίζουν τα παιδιά.

Σύμφωνα με την αναφορά της Anti-Defamation League, το σύμβολο «Ok», στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς αθώο. Ωστόσο, η χειρονομία απέκτησε καινούρια σημασία το 2017, αφότου κάποια μέλη της ιστοσελίδας 4CHAN υποστήριξαν ότι το «Ok» αντιπροσώπευε τα γράμματα «WP» από το «White Power».

Army and Navy launch internal investigations into controversial hand gesture captured on video, By Kevin Bohn and Greg Clary, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ