ΚΟΣΜΟΣ

«Εξοργιστική»: Αντιρατσιστική αφίσα με μαϊμούδες έβαλε «φωτιά» στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ιταλίας

«Εξοργιστική»: Αντιρατσιστική αφίσα με μαϊμούδες έβαλε «φωτιά» στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ιταλίας
twitter

Έντονα επικριτικά σχόλια έχει λάβει η απόφαση του ποδοσφαιρικού κόσμου της Ιταλίας να χρησιμοποιήσει σε αφίσα για την επίσημη αντιρατσιστική πρωτοβουλία του, ένα σχέδιο με τρεις μαϊμούδες.

Τη φετινή σεζόν το άθλημα σημαδεύτηκε από ρατσιστικές συμπεριφορές και το εν λόγω έργο τέχνης επιστρατεύτηκε η πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος (Serie A) για να αποτρέψει τους οπαδούς από το να απευθύνουν υβριστικά, «μαϊμουδίστικα συνθήματα» σε παίκτες.

Την ιδέα εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης Simone Fugazzotto, για τον τελικό Coppa Italia μεταξύ της Λάτσιο και της Αταλάντα τον Μάϊο και τα επίσημα αποκαλυπτήρια έγιναν τη Δευτέρα.

Ο Fugazzotto υποστηρίζει ότι το τρίπτυχο των μαϊμούδων του είχε σκοπό να δείξει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων, μια ιδέα που εμπνεύστηκε μετά από παρακολούθηση ενός αγώνα μεταξύ της Ίντερ Μιλάνου και της Νάπολι.

«Όλοι έβγαζαν τον ήχο των μαϊμούδων στον Κουλιμπαλί, έναν παίκτη τον οποίο σέβομαι, δήλωσε ο καλλιτέχνης, αναφερόμενος στον Σενεγαλέζο παίκτη της Νάπολι. «Σχεδιάζω μαϊμούδες εδώ και πέντε με έξι χρόνια, έτσι σκέφτηκα να κάνω αυτή τη δουλειά για να δείξω ότι είμαστε όλοι πίθηκοι. Έτσι σχεδίασα τη δυτική μαϊμού -λευκή με μπλε μάτια-, την ασιατική με αμυγδαλωτά μάτια και την μαύρη μαϊμού στη μέση, που είναι αυτή από όπου προέρχονται όλα, αυτό μας λέει η εξελικτική θεωρία», συνέχισε ο ίδιος.

«Απάνθρωπο»

Το έργο του, ωστόσο, προκάλεσε σάλο.

«Αυτές οι δημιουργίες προκαλούν οργή, θα είναι αντιπαραγωγικές και θα συνεχίσουν την αποθάρρυνση των ανθρώπων αφρικανικής κληρονομιάς», ανέφερε ο οργανισμός κατά των διακρίσεων Fare στο λογαριασμό του στο twitter, αναρωτώμενος τι σκεφτόταν η Serie A και ποιον συμβουλεύτηκαν.

Ο πρώην διεθνής παίκτης της Αγγλίας Stan Collymore έγραψε σκωπτικά στο twitter: «Φανταστικές οι αφίσες της αντιρατσιστικής εκστρατείας της Serie A (ναι είναι πραγματικές)», ενώ η ποδοσφαιρική ατζέντης Jen Mendelewitsch τουίταρε: «Η καμπάνια της Serie A κατά του ρατσισμού. Πείτε μου ότι είναι αστείο».

Σε μέιλ που έστειλε ο Fugazzotto στο CNNi, δηλώνει σοκαρισμένος από τις αντιδράσεις. «Για να κατανοήσει κάποιος αυτό το έργο, πρέπει να εισέλθει στον κόσμο μου και να δει την μαϊμού ως τον πρωταγωνιστή των έργων της δουλειάς μου μέσα στα χρόνια και ως μεταφορά του ανθρώπινου όντος», σημειώνει.

Και οι 20 σύλλογοι της Serie A έχουν υπογράψει έναν χάρτη Αρχών κατά του ρατσισμού, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας στο γήπεδο - κυρίως με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό των ρατσιστών οπαδών – αλλά και την πολιτιστική πρωτοβουλία της οποίας μέρος ήταν ο Fugazzotto.

Italian soccer anti-racism monkey artwork condemned as 'outrage', By John Sinnott and Gianluca Mezzofiore, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ