ΚΟΣΜΟΣ

Κατεχόμενα: Μετατρέπουν σε ναυτική βάση παλιό λιμάνι

Κατεχόμενα: Μετατρέπουν σε ναυτική βάση παλιό λιμάνι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Karadjias

Σχέδιο για τη μετατροπή του παλιού λιμανιού στο Μπαγάζι Τρικωμίου -το οποίο χρησιμοποιείτο για εμπόριο χαρουπιού- σε ναυτική βάση αποκαλύπτει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, επικαλούμενη αλληλογραφία από τις «τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας» στα κατεχόμενα και την «πρωθυπουργία» σε ερώτηση του «βουλευτή» του PTK Ασίμ Ακάνσοϊ.

Η ίδια εφημερίδα είχε αναδείξει το θέμα, όπως γράφει το ΚΥΠΕ, στο πρωτοσέλιδό της στις 29 Οκτωβρίου με τίτλο: «Στην καρδιά του τουρισμού ναυτική βάση», με αφορμή το οποίο κατέθεσε σχετική ερώτηση ο κ. Ακάνσοϊ προς το «υπουργείο τουρισμού».

Αφορμή υπήρξε το ερώτημα του Ακάνσοϊ προς το «υπουργείο τουρισμού» και την «πρωθυπουργία» για το πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες για την χρήση της συγκεκριμένης περιοχής ως βάση και αν θα δημιουργηθεί εκεί αποθήκη πυρομαχικών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που αποκαλύπτει και τη σχετική αλληλογραφία, στην απάντησή του το «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» γράφει ότι δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση επί του θέματος.

Η απάντηση στην ερώτηση του κ. Ακάνσοϊ σημειώνει η εφημερίδα ήρθε από την διοίκηση των «ειρηνευτικών δυνάμεων», του κατοχικού δηλαδή στρατού, προς το γραφείο του «πρωθυπουργού», στην οποία αναφέρεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή «προγραμματίζεται νέο κτίριο αρχηγείο και νέες βάσεις. Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις. Στο υφιστάμενο έργο δεν έχει προγραμματιστεί αποθήκη πυρομαχικών».

Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι σύμφωνα με το σχέδιο αρχιτεκτονικής ανάπτυξης της περιοχής Αμμοχώστου – Τρικώμου – Άγιου Σέργιου που συζητείται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα, ο συγκεκριμένος χώρος φαίνεται ως χώρος πρασίνου. Σημειώνεται επίσης ότι κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει παραλιακό μέτωπο για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός ανέγερσης διώροφων ή τετραώροφων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ