ΚΟΣΜΟΣ

Γνωρίστε τη Λόλα, μια σκανδιναβή... 5.700 ετών

Γνωρίστε τη Λόλα, μια σκανδιναβή... 5.700 ετών
CNNi

Γαλανομάτα, μελαχρινή, πιθανότατα μετανάστρια, με αγάπη για τα φουντούκια και τις... τσίχλες. Το πλήρες γονιδίωμα μιας νεαρής γυναίκας που ζούσε στη Σκανδιναβία 5.700 χρόνια πριν κατάφεραν να ανακτήσουν επιστήμονες στη Δανία, μετά την ανακάλυψη ανθρώπινου DNA

 

Το DNA βρέθηκε πάνω σε ένα κομμάτι από ρητίνη σημύδας που χρησιμοποιείτο εκείνη την εποχή ως τσίχλα και η ανάκτηση εντυπωσιάζει καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα εξάγεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά.

Και το όνομα αυτής... Λόλα

Χάρη στην ανάλυση του γονιδιώματος οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν διάφορες βάσιμες υποθέσεις για το φύλο και την εμφάνιση του ατόμου. Επρόκειτο για μια άγνωστης ηλικίας γυναίκα πιθανότατα με σκούρο δέρμα, μελαχρινά μαλλιά και γαλανά μάτια.

Ακόμη, αντλήθηκαν πληροφορίες σχετικά με το είδος της διατροφής της (βρέθηκαν ίχνη από πάπια και φουντούκια), καθώς επίσης διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς στο στόμα της (μεταξύ άλλων βρέθηκε στρεπτόκοκκος που προκαλεί πνευμονία, αλλά και ο ιός Επστάιν-Μπαρ).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό ανθρωπολόγο δρα Χάνες Σρέντερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications".

Η «τσίχλα» με το αρχαίο DNA βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Σίλτχολμ της νήσου Λόλαντ της νότιας Δανίας, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης σε ευρήματα μέχρι σήμερα τοποθεσίας της Λίθινης εποχής στη χώρα. Ίσως αυτό εξηγεί το όνομα «Λόλα» που έδωσαν στη γυναίκα οι επιστήμονες.

Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι η Λόλα ήταν πιο κοντά γενετικά στους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της βόρειας ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά στους Σκανδιναβούς εκείνης της εποχής, γι' αυτό, άλλωστε, δεν φαίνεται να έμοιαζε πολύ εξωτερικά με τους τελευταίους. Πιθανώς ανήκε σε κάποια ομάδα μεταναστών που είχε μετακινηθεί από τη δυτική Ευρώπη προς τα βόρεια μετά την υποχώρηση των παγετώνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ