ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η ιστορική ψηφοφορία για την παραπομπή Τραμπ σε δίκη

Σήμερα η ιστορική ψηφοφορία για την παραπομπή Τραμπ σε δίκη
AP Photo/ Evan Vucci

Μια ιστορική μέρα αναμένεται να είναι η Τετάρτη για τις ΗΠΑ και τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο καθώς η Ολομέλεια ψηφίζει για την παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία, λίγες ώρες μετά τη δριμεία κριτική που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

 

Η Επιτροπή Κανονισμού, έπειτα από μια ψηφοφορία στην οποία τηρήθηκαν όπως αναμενόταν οι κομματικές γραμμές, ενέκρινε κείμενο που προβλέπει έξι ώρες διαλόγου και κατόπιν τη διεξαγωγή των τελικών ψηφοφοριών για τις δύο κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επανέλαβε χθες ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, στην οποία προεξοφλείται ότι το σώμα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ.

Θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.

Οργισμένο είδωλο

Με μια βιτριολική επιστολή του προς την πρόεδρο Νάνσι Πελόζι, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ρεκόρ δημοτικότητας, προειδοποίησε χθες τους Δημοκρατικούς βουλευτές πως αν ψηφίσουν να παραπεμφθεί σε δίκη αυτό θα συνιστά «κήρυξη πολέμου κατά της αμερικανικής δημοκρατίας».

Ο Τραμπ αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους καθώς για να απομακρυνθεί από την εξουσία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στην εξασέλιδη επιστολή του προς την Πελόζι, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διαδικασία για την πιθανή καθαίρεσή του «παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος» του Δημοκρατικού Kόμματος, ενώ κατηγόρησε την πρόεδρο ότι παραβιάζει τον όρκο της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ