ΚΟΣΜΟΣ

YuTu 2: Το κινεζικό ρόβερ έσπασε το ρεκόρ για την πιο μακρόχρονη εργασία στη Σελήνη

YuTu 2: Το κινεζικό ρόβερ έσπασε το ρεκόρ για την πιο μακρόχρονη εργασία στη Σελήνη
China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP

Το κινεζικό ρόβερ YuTu 2, που εργάζεται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού εδώ και περισσότερο από 11 μήνες, έσπασε ένα ρεκόρ δεκαετιών.

Κατέκτησε το ρεκόρ που κρατούσε από το 1971 το ρόβερ Lunokhod 1 της Σοβιετικής Ένωσης, που κατείχε – έως τώρα - το ρεκόρ της πιο μακρόχρονης εργασίας στη Σελήνη.

Το YuTu 2, που αποτελεί μέρος της αποστολής Chang'e 4, έφθασε στις 3 Ιανουαρίου 2019 στη μη ορατή πλευρά του δορυφόρου μας, στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν διαμέτρου 186 χιλιομέτρων, τον οποίο έκτοτε εξερευνά, έχοντας διανύσει 345 μέτρα έως τώρα, σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA).

Το σοβιετικό Lunokhod 1 ήταν το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα που προσεδαφίστηκε σε άλλο ουράνιο σώμα. Έφθασε στη «Θάλασσα των Βροχών» στις 17 Νοεμβρίου 1970 και σταμάτησε την αποστολή του στις 4 Οκτωβρίου 1971.

Είχε μεταφερθεί στη Σελήνη από τη σοβιετική διαστημοσυσκευή Luna 17 και καθοδηγείτο από μια πενταμελή ομάδα στο Κέντρο Βαθιού Διαστήματος κοντά στη Μόσχα.

Η παραμονή του για σχεδόν 11 μήνες στην επιφάνεια του φεγγαριού, όπου διένυσε περίπου 10,5 χιλιόμετρα και μετέδωσε στη Γη περισσότερες από 20.000 εικόνες, ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ