ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Πανίσχυρη πολιτική οικογένεια στη φυλακή για τη σφαγή του 2009

Φιλιππίνες: Πανίσχυρη πολιτική οικογένεια στη φυλακή για τη σφαγή του 2009
Supreme Court - Public Information Office via AP

Ο επίλογος μιας πολύκροτης υπόθεσης που συνταράσσει τις Φιλιππίνες την τελευταία δεκαετία γράφτηκε σήμερα με την ισόβια καταδίκη μελών μιας πολιτικής οικογένειας ως εγκεφάλους της σφαγής 58 ανθρώπων το 2009.

Οι καταδικασθέντες, σε μια δίκη με 101 κατηγορούμενους, είναι μέλη από τρεις γενιές της ισχυρής οικογένειας Αμπατουάν οι οποίοι θεωρήθηκαν ως οι υποκινητές του πιο αιματηρού επεισοδίου εκλογικής βίας που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα και γρήγορα πήρε διεθνείς προεκτάσεις καθώς ανάμεσα στα θύματα ήταν και 32 δημοσιογράφοι.

Μαύρη σελίδα

Στις 23 Νοεμβρίου 2009, 58 άνθρωποι που ταξίδευαν στην επαρχία Μαγκιντανάο, στο νησί Μιντανάο, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και τα πτώματά τους είχαν πεταχθεί σε ομαδικό τάφο.

Η οικογένεια Αμπατουάν, μια τοπική, ισχυρή πολιτική δυναστεία, κατηγορήθηκε πολύ γρήγορα ότι συνωμότησε για να στηθεί ενέδρα στην αυτοκινητοπομπή αντίπαλης πολιτικής οικογένειας την ώρα που ταξίδευε για να εγγράψει τον δικό της υποψήφιο στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας Μαγκιντανάο.

Η επίθεση εξελίχθηκε σε λουτρό αίματος το οποίο προκάλεσε ο ιδιωτικός στρατός της Αμπατουάν, μιας πολιτικής οικογένειας που είχε δεσμούς που έφταναν ως την τότε πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο.

Μεταξύ των νεκρών ήταν η σύζυγος και συγγενείς της αντίπαλης οικογένειας, δικηγόροι και 32 δημοσιογράφοι που εκτελέστηκαν στην άκρη του δρόμου.

Στην πολυαναμενόμενη απόφαση ο Άνταλ Αμπουατουάν Τζούνιορ, ο οποίος την εποχή εκείνη φιλοδοξούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας, και τέσσερα άλλα μέλη της οικογένειάς του κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο 57 ανθρώπων και καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια κάθειρξη.

Το πτώμα του 58ου θύματος δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Τεστ απέναντι στις πιέσεις

Αξιωματούχος του δικαστηρίου διάβασε τον μεγάλο κατάλογο με τα ονόματα των 101 κατηγορούμενων που καταδικάστηκαν. Κάποιοι ωστόσο αθωώθηκαν, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας Αμπατουάν.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας την ισχύ τοπικών πολιτικών οικογενειών στις Φιλιππίνες που αψηφούν εντελώς τους νόμους και το κράτος δικαίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον εργαζόμενων στον Τύπο παγκοσμίως και μια από τις πλέον αναμενόμενες αποφάσεις δίκης στις Φιλιππίνες.

Παρακολουθούνταν στενά ως τεστ για το αν οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μπορούν να αντισταθούν στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων.

«Η δικαιοσύνη επικράτησε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί “είμαι πολιτικά ισχυρός και άρα υπεράνω του νόμου”», δήλωσε η Σολεδάδ Μάουις, πρύτανης της Νομικής των Φιλιππίνων. «Αυτό για εμένα είναι το πιο συγκινητικό», πρόσθεσε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ