ΚΟΣΜΟΣ

Νέο δημοψήφισμα ζητάει η Σκωτία - «Όχι» απαντά η Βρετανία

Νέο δημοψήφισμα ζητάει η Σκωτία - «Όχι» απαντά η Βρετανία
Neil Hanna/PA via AP

Την πρόθεσή της να αποστείλει επιστολή προς τον βρετανό πρόεδρο Μπόρις Τζόνσον με την οποία θα ζητά τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Σέρτζον, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «εξετάσει όλες τις επιλογές». 

Στην επιστολή της με τίτλο «Το Δικαίωμα της Σκωτίας να Επιλέξει» αλλά και στις δηλώσεις που συνοδεύουν τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής της η Σέρτζον δηλώνει πως η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θα εξετάσει όλες τις επιλογές της εάν η βρετανική κυβέρνηση επιχειρήσει να την αποτρέψει από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, κάτι που σύμφωνα με την επικεφαλής του δείχνει τη στήριξη για την προσπάθειά της να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

«Συχνά μου τίθεται το ερώτημα: ‘Τι θα κάνετε εάν ο Μπόρις Τζόνσον πει όχι;’ Όπως έχω ήδη πει, θα εξετάσω όλες τις λογικές εναλλακτικές για να διασφαλίσω το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση», είπε η Στέρτζον σε ομιλία της.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014μ, αλλά η Στέρτζον υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, κυρίως διότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ το σύνολο του Ηνωμένου Βασίλειου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης.

Η Στέρτζον δήλωσε ότι η στάση του Τζόνσον απέναντι στο θέμα της Σκωτίας θα οδηγήσει το Εδιμβούργο προς την πόρτα της εξόδου.

«Όσο πιο πολύ μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών) προσπαθεί να παρεμποδίσει τη βούληση του λαού της Σκωτίας, τόσο περισσότερο επιδεικνύουν απόλυτη και πλήρη περιφρόνηση στη σκωτσέζικη δημοκρατία, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η στήριξη για την ανεξαρτησία, άρα η βραχυπρόθεσμη στρατηγική τους, κατά την άποψή μου, σπέρνει τους σπόρους της μακροπρόθεσμης ήττας τους».

«Όχι» από την κυβέρνηση Τζόνσον

Άμεση ήταν η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμός» και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια.

«Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη χρονιά θα ήταν ένας επιζήμιος περισπασμός», ανέφερε η κυβέρνηση σε σημείωμά της που συνοδεύει τη νομοθετική της ατζέντα.

«Θα υπονόμευε το καθοριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και την υπόσχεση προς τον λαό της Σκωτίας ότι επρόκειτο για μια ψηφοφορία που διενεργείται μία φορά σε μια γενιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ