ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις ετοιμάζει ο Ερντογάν

Αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις ετοιμάζει ο Ερντογάν
AP Photo/Lai Seng Sin

Την πρόθεση της Άγκυρας να αντιδράσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 διεμήνυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αργήσει η πιο ενεργή συμμετοχή της στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Μην μπορώντας να κρύψει την έντονη δυσφορία του, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς για τις εις βάρος της Άγκυρας κυρώσεις, επανέλαβε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας έχει ήδη ολοκληρωθεί.

«Έχουμε τελειώσει με τους S-400 και τα F-35, πόσες φορές πρέπει να το πούμε; Τώρα, οι ΗΠΑ λένε ότι θα επιβάλουν κυρώσεις για τον Turk Stream και δεν έχουν κουραστεί να λένε ανάλογα πράγματα. Αυτό συνιστά πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Θα απαντήσουμε με αντίμετρα σε όλα αυτά. Δεν είμαστε ένα έθνος που θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» είπε από την Κουάλα Λουμπούρ όπου βρίσκεται, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Δεν είμαστε νομαδικό κράτος. Είμαστε η Τουρκία κι έχουμε τα πάντα. Για το σκοπό αυτό, μπορούμε να θέσουμε κι εμείς σε εφαρμογή τις δικές μας κυρώσεις. Έχουμε κι εμείς τα δικά μας πολιτικά προβλήματα, όπως έχουν και οι Αμερικανοί, ωστόσο έχουμε και τις δικές μας εναλλακτικές».

Δεν θα σιωπήσουμε για τη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της Λιβύης, σχολιάζοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους», όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρεία Wagner, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ